Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Friday, May 22, 2015

Comeback : Life After Marriage 2

Melodrama of aisyah ar at 1:38 PM 0 VVIP Readers Links to this post
Salam.

Bila agaknya kali terakhir aku update blog kesayangan aku ni. Terus terang, komitmen membuatkan aku terpaksa membuat pilihan dan set my priority right. Aku kena pastikan kebajikan keluarga di jaga dengan sempurna dulu sebelum membolehkan aku mengadap depan computer and start sharing my thought. Tp, bila hari2 berlalu, kerja makin banyak hingga ke tahap aku terpaksa bungkus Lappy gorgeous ni dan simpan ajer mcm thropy.

Ishk…ramai jer hot hot mommy out there yang dah beranak pinak and still active blogging. I admit. Time is my biggest enemy. Aku terlalu pentingkan having quality time with my little family, facing family drama (hahhah), having my beauty sleep after completed household chores for the whole day. Time flies without ME knowing it. Since ramai yang bertanyakan perkembangan aku (macamlah ko tu retis sgt kan), terima kasih kerana masih setia bersama yoishmeBlog ni. Aku memang seorang yg suka berkongsi pengalaman hidup dengan harapan perkongsian aku ni dapat memberi manfaat kepada pembaca walaupun cuma sedikit.

Ok, aku mulakan dengan pertanyaan yang paling kerap ditanya iaitu 
‘Life after MARRIAGE’.

It’s challenging at first. Even Maria Elena (Blogger Fav) tu pun struggle at first. Tapi jangan jadikan itu sebagai alasan crappy to give up easily. I believe there’s an ups and down in life. We must face it wisely. Ahakss…

Bagi wanita2 terhebat di luar sana yang merancang untuk mendirikan masjid dengan pasangan anda, satu je nasihat saya kepada kamu apabila kamu sudah berumahtangga nanti, COMMUNICATE!

Kadang2 mereka lupa macam mana nak berkomunikasi. Maklumlah kan dah kawin, now dah duduk sebumbung. Toleh kanan Nampak, toleh kiri pun Nampak. Takut nak tegur bila ada rasa tidak puas hati, kalau cakap lebih sikit nanti kecik hati pula, dah xnak balik umah bagai. Salah tanggapan tu. Macam mana kamu nak adapt towards each other lifestyle kalau basic paling utama (communicate) pun kamu gagal laksanakan.

Kita ambil contoh paling mudahlah.

Aku wanita yang over organize. Tiap rabu is laundry time. Baju kerja aku akan iron dan sangkut. Baju t’s dan rumah akan dilipat dan simpan accordingly. Tapi bila Mr. Hubby nak pakai baju, dia ambik ikut suka sampai satu tahap it all went messy. At first adalah perang mulut sekejap…then it stops but after a while it happened again.

Persoalannya ialah, takkan kamu nak perang mulut everytime it happened kan….agak funny juga, gaduh pasal baju dalam almari bersepah. Hahahahhah!!! Instead of perang mulut, try to communicate with him properly in language yang dia mudah faham.

‘Bang, apa masalah abg dgn almari dan baju ni bang. Abang mmg tak tenteram ya tgk baju tu tersusun rapi dlm almari. Abg mesti nk messy kan baju2 tu baru happy ya??’

‘Cubalah appreciate effort bini ni sikit. Ye lah, kan susah nk cari baju kalu keadaan almari messy mcm baru dilanda ribut tu. Kerja yg sepatutnya jd cepat akan lambat sebab terpaksa terkial-kial cari baju pulak’

Nanti kamu dengarlah excuse world’s book of record dia keluar. Hahahah!! Apa pun, try cari solution. Like my hubby, dah ‘tabiat’ katanya. So, I change the way I arranged his cloths. Baju fav yang kerap dia pakai tu yang aku sangkut. Yang kurang dipakainya aku lipat. Oklah, kurang sikit kekerapan ribut melanda dlm almari baju aku tue. Hahahha!!!

Ya, tak semua sifat dan perangai pasangan akan kita tahu ketika bercinta cintun. Their true color akan reveal once we live together as husband and wife (of course). So, always keep in mind that nobody’s perfect. You were mend to be together because Allah swt knows that you will complete each other.

There’s a flaw in you that he will fill and other way round. Be thankful in what you have in life. Don’t complain and be too proud of what you have. Be wise in everything you do. Mr Hubby, try to appreciate your wife effort and always be thankful that out of thousand millions men out there, she choose to be yours. As for the wife, try to understand your husband and adapt as he is who you choose to be with.


Moga segala yang kita rancangkan dipermudahkan. 



www.tips-fb.com

Friday, September 21, 2012

Baby Checklists

Melodrama of aisyah ar at 2:22 PM 1 VVIP Readers Links to this post

Oleh kerana aku tengah ‘Moody’ tahap dewa, aku tak boleh duduk diam macam selalu. Nanti otak aku fikir macam2 versi karut marut. Kalau aku x pregnant, rasanya perabot dalam bilik aku tu dah lama berubah wajah kot. Nasib baiklah aku tengah pregnant, nak ubah almari baju mcm selalu dah tentu tak boleh. Macam mana pun, niat di hati ni mmg nak mengecat bilik tue. Dah bosan dgn warna yang ada sekarang ni. Sempena kelahiran ‘My Little Heartbeat’ nnt, igt nak cat warna Lavender and baby blue. Tapi, umi pulak kata ‘Jangan…..awak tu pregnant’.

Habis tu, mcm mn? Nak harapkan siapa?? Huhuuu….ni buat aku nak emo balik ni!! Hormon!!!! Hormon!!!

So, aku pun decide untuk mengemas, mengemop ajer lah….Menyediakan ruang untuk letak barang2 baby boy aku tu nanti. Sebulan aje lagi, macam tak percaya cepat je masa berlalu. Ok, sekarang aku teruja. Cepatlah lahir Mohd. Danish, jadi pengubat hati mama ketika emo cam ni…..

So, nnt igt nak shopping katil dan drawer baby. Aku dah siapkan label utk drawer baby tu nnt. It’s gonna be awesome!!! Maklumlah, minggu depan kuliah aku dah start. Kena focus pada study pulak, sebab subjek semester ni from Teesside University. Tak leh main2….kna focus!! Focus!! Mmg xleh ponteng….sebab nnt bulan November nak ponteng bersalin. Huuuu…

So, ni ada sikit listing untuk mom2be out there. Listing aku ni pun, after puas aku buat research dr hot mama, hot mama yang dah Berjaya melahirkan di luar sana tu…huhuu…

Apparel:
Pyjama (Long Pan)
Day wear (Short pan)
Sleeveless / Jumpsuit
Mittens & Bootees
Receiving Blanket
Swaddle
Binder
Socks
Handkerchief
Hat
Diapers New Born (Huggies)

Health Care & Hygiene:
Grooming Set (Comb, nail clipper, scissors, etc)
Medicine set (dropper, syringe, thermometer, etc)
Minyak Telon / Vicks
Diaper Rash Cream
Cotton Bud
Cotton Wool
Baby Wipes
Baby Bottle Cleanser

Bathing & Grooming:
Bath Tub
Wash Cloth
Bath Towel
Toiletries
Bath Tub Mat
Baby Bath Support
Changing Mat
Baby oil & Cologne

Travel:
Infant Car seat
Diaper Bag
Travel Matress Set
Travel Waterproof Bed Pad

Bottle-Feeding:
Feeding Bottle & Teats
Bottle & Teat Brush
Bottle Drying Racks

Breast-Feeding:
Breast Pump set
Breast Milk Storage
Nursing Bra
Breast Pad
Nipple cream
Nipple Protection Pad
Sterilizer & Warmer

Nursery:
Baby Cot
Changing Cupboard
Mosquito Net & Stand
Crib Set (Pillow, Bolter, cot bumper, fitted sheet, comforter)
Mattress
Blanket
Musical
Swing / Bouncer

Pantang:
Tukang Urut
Set Bersalin (Optional)
Bengkung
Maternity Pad
House Shoes
Disposable Underwear (Optional)


www.tips-fb.com

Mereka Lupa Kita Emo

Melodrama of aisyah ar at 8:49 AM 2 VVIP Readers Links to this post

Kadang-kadang orang ni tak tahu bila perlu berubah. Kadang- kadang mereka fikir, kita boleh telan semua selagi boleh. Apa yang mereka lupa ialah, kadang – kadang kita akan jadi penat. Lama- lama kita malas nak cakap dah. Bila kita reveal kan apa yang terbuku di hati ni, dia akan twist ke sana, twist ke sini. Akan ada sahaja rasional yang dia akan beri, kononnya ia juga demi kebaikan bersama. Really?

Kadang2 hal tu mungkin kedengaran terlalu silly, kalau orang tua – tua dgr mesti dorg akan nasihatkan jangan terlalu ikutkan hati, jangan memperbesarkan benda yang tidak penting. Tapi mereka lupa, hati kita macam mana? Sekarang ni, disebabkan hal yang kononnya silly tu, dah buat kita rasa tiada nilai. Buat kita rasa ‘NOT SPECIAL’, ‘NOT IMPORTANT’ anymore. Macam mana??

Mungkin juga dia lupa diri kot, tak pun kita ni yang terlalu over reacted? Really?? Kalau hal ni pernah ditegur dulu, then kenapa mesti it happened again? Adakah mereka sengaja nak uji kesabaran kita?? Really? Mereka lupa ke? Lama – lama kita akan mula rasa jelak!!

Kadang- kadang tu, kita fikir ‘If only I could turn back time’.

Entahlah, mungkin hormone pregnant ni buat aku jadi ‘SO EMOTIONAL’. Tapi, tak bermakna, apa yang aku cakap ni, sekadar melepas batuk ditangga. Aku tahu, mereka tak akan baca pun apa yang aku tulis ni. Sebab mereka peduli pulak dengan blog yang xseberapa ni. Well, like I said, ‘I’M NOT THAT SPECIAL OR IMPORTANT’. So, why should they care?!! So let it go lah….see how far it goes. When the time is right, will call it end!

Maybe, that’s the best for US!


www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal