Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Saturday, December 10, 2011

Life After Married 1

Melodrama of aisyah ar at 5:05 AM 4 VVIP Readers Links to this post
If you know that your wife love to do laundry, don’t leave your Jeans around cause your wife will clear it and wash it. More often you leave it around, more often your wife will clear and wash it. Until one day you will start to realize there is something wrong with your Jeans! Hahahhaha!!!! Even though it’s your favorite Levi’s!

While you two watching the TV, when it’s about commercial time, change the channel to 411 (HBO-Astro) cause when your wife sees the new Downy especially in Pink she will asked for it!
“Hubby!!!!! I want that…..pleaseeee……”

No matter what your agenda is make sure you settle it before your husband reach home from work. If not, he will surely give you his long face and not-talking-to-you expression like. Hahhaa!!!

Whenever you in a car, before you turn on the radio, make sure that your wife favorite record not in there! If not, the only song you will hear is you wife singing the same song repeatedly. Then, she will ask you whether her singing sound good or not? Then, you gonna have to say…
“Wahh!! Even Katy Perry doesn’t sound like you!!”

Suddenly, house hunting becomes such a fun thing to do!! Aim for the ‘Rumah Contoh’ and go take a look inside. The wife will start to comments on the kitchen, how long the cupboard will be customize, where the fridge will be place and the hubby will talk about where to put the LCD TV! Hahhaaa!!

Whenever you hurt yourself, you can always tell your hubby and show him your wound. He will treat your wound with his magic word and kiss!
“Bismillahirahmanirahim! Fuh!! Fuh!! Ok, kejap lagi baik lah tu…”

When you wake up in the morning with your messy hair and suddenly your hubby wakes up too, ask him do you look pretty or not. He surely will not answer it, coz he will give you his sweet kiss as the answer.

Whenever you try a new recipe that you get it online, you don’t have to worry about the taste, cause someone will definitely finish it for you without complaint but compliment! Though you yourself don’t event like the taste of the recipes!
www.tips-fb.com

Friday, December 9, 2011

Educations. Its Essential!

Melodrama of aisyah ar at 1:00 PM 1 VVIP Readers Links to this post
I’ve been working as an Academic Consultant at my dad & mummy’s company. It’s Pusat Urusetia Pengambilan Pelajar in Larkin Perdana. Since, I’m starting my long semester, I can’t commit to my duty. However, what I learnt from those experiences is sometimes certain people had a second chance to IMPROVE their life but they wasted it.

We’ve been approach a lot of students mostly with a bad SPM results!!! We tried our best to consult them the choices that they have but they started to be demanding. Started to ask for a high standard course that doesn’t match with their results requirements.

Sometimes, we need to let an expert do their job. They know which college and course suit you best. Not only took in consideration of your family financial but also considering whether you can handle those courses or not. But still, the choice is yours.

I believe in a second chance. So when I get it, I didn’t waste it. We never know when that luck will come again right. So, grab it as it available. IMPROVED!!

Parents! Education now much easier compare those days. There’s PTPTN, MARA, KWSP and such! If your child wants to continue study, let them be. Support them! Don’t let your insecure feeling jeopardize your child future! Let them go, learnt about the real world. Facing real situation. Don’t keep them in home, waiting for a miracle to knock on your door. It is not the generation that we want to generate for future leader.

Only through educations, you can change your life condition. Believe it or not, believe it.
www.tips-fb.com

30 days of missing

Melodrama of aisyah ar at 10:12 AM 0 VVIP Readers Links to this post
Chaakkk!!! Hahhah!! (Scaaryyyy introduction!)

It’s been quite a long time since I’m updating this precious blog of mine. My dear Lee Ping keeps asking me when I will update my blog. Sorry my dear, it just everytime I put this finger on those keyboard, my eyes slowly close, then I’m like Zzzzzzz…..hmm…

But!!! I won’t let you down. I’ll try my best to update alright!

Here, I have some story to share. So, keep reading it aiit!

I lost my baby boy on 10.10.11!
According to Katy Perry (2011), in her latest single, The One That Got Away stated that ‘all this money can’t buy me a time machine’ (See!! I am doing my citation!! Will put in my reference page!! Hahahha!!). By all means, if only I can buy the time machine, I will definitely will. So, I can go back to the day my baby boy went missing and fix this broken heart of mine.

I am trying my best to find him. I knock on my neighbors’ doors asking about my baby. I’m distributes flyer around. I’ve been doing it for almost every night. In class, I keep holding my phone, just in case someone will call. But, I guess my neighborhood doesn’t care much about my lost I guess.

According to the petfinder site, indoor cat usually does not leave the house like that. It must be it accidently get out and get scared then run for hiding. Sometimes, they run to far from home and get lost. That’s the reason why I keep looking for him. I can’t give up easily thou.

As the day goes by, still no sign of him, I decided to make a giant poster with a reward! Hoping that, whoever sees my baby or accidently keeping my baby will contact me. Until today, it’s been a month, 30 days, no Luck. YET!

They said that cat is a very spiritual animal. So, I keep telling myself that he will come home soon. Someday. So, I must keep calling him back! Wish he find his way home! Wish that he’ll be just FINE.

p/s: Thanks hubby and siss for being there for me during my sorrow moments.
www.tips-fb.com

Tuesday, September 20, 2011

10.09.11

Melodrama of aisyah ar at 4:37 PM 9 VVIP Readers Links to this post
Jap, aku nak quote kata-kata Umi aku ni:
“Kak Ngah, kalau kita buat besar pun orang akan ngata, kita buat kecil pun orang kata juga. Yelah, bila besar terlalu grand sgt, dorang kata kita membazir, byk makanan terbuang. Bila kecil, dorang kata kita tak cukup budget lah itu ini lah…makanan tak cukuplah….so, kita buat setakat yang mampu je lah…”
So, aku pun decide nak buat Majlis ikut suka hati akulah!! Hahaha!!!
Ingat tak aku pernah kata, nak gtau mcm mn nak cari WP yang terbaik!! Sini aku gtau satu keyword…’Family Business’!!
Kenapa bila kita nak kawin, kita perlukan WP? Sebabnya, kita terlalu sibuk dengan komitmen lain. Dalam kes aku pula kerana aku sibuk dengan Final Exam dan kesuntukkan masa. Aku mmg seorang yang detail. Forgive me, I’m born this way. Tapi, details aku pun tidak bermakna aku ni cerewet macam Diva…okeh!! I still have my manner.
Kenapa, dalam byk2 WP kat JB nie, aku pilih Ixora Design akhirnya. Sebabnya, aku tak suka buat pelaburan pada kerja yang sambil lewa dan tahu nak kaut untung jer lebih…apa tue orang kata, cakap jer berapi-rapi, bila buat macam taik. Siyes!! I’ve seen it before.

Sebabkan aku ni kaki kuat survey wedding package, aku boleh tahu WP ni jenis mark-up harga gila Vavi atau pun tidak. So! Sebelum kamu decide nak hired WP ni, kamu Tanya dulu latar belakang orang disebalik tabir tue.

Pada aku ada 4 orang utama yang aku amat titik beratkan:
1.Negotiator aka decorator
2.Mak Andam!
3.Photographer
4.Catering

Aku bernasib baik sebab dipertemukan dengan Ixora Design kerana kesemua orang keutamaan aku adalah satu family!

Aku akan brief segala kehendak, keinginan, fantasi dan ketegasan aku berkenaan konsep dan expectation on my wedding day dengan Nadia & Kak Gee (Negotiotor & Decorator). Mereka berdua ini adalah adik beradik! Manakala Mak andam aku pula ialah Mak Ani (Ibu mereka). Photographer majlis aku pula adalah Angah (Abang mereka). Mak sedara mereka mengguruskan Katering!

This is a Family Business. I am a big supporters of a Family Business!! So, I know that they will not ruin my Wedding because it will jeopardize their family business!! We don’t want that. Na’ah.

Selalunya, when it comes about pricing, tentulah mereka pun tak kan mark-up harga gila vavi among each other rite! Percaya tak, kalau aku kata majlis aku punya perbelanjaan tidak lebih dari RM7K! Percayalah….

Dengan bilangan jemputan seramai 250 orang tetapi yang hadir cecah 300 ++ juga, makanan tetap ada, karaoke & DJ tetap ON!!! Outdoor Phothoshoot tetap jalan!! Sanding tetap diteruskan. Walaupun pada hari tu, hujan gedik turun juga….hahhahah!!
Umi aku pun gembira tengok kawan2 dia ramai hadir. Abuya aku pun tak nak lepaskan karaoke…termasuklah abang Long & Mummy aku…Cik Su pula, sibuk tengok aku disolekkan semua. CT5 sis aku sume busy layan tetamu…Asmah busy handle Goodie Bag n all. Jiran aku, Untie Ida turut membantu dari dalam rumah, sebab tuan rumah kena layan tetamu di luar daa…hahahha!!!!

Cuma satu aje pesanan aku, tidak kira betapa hebat sekalipun WP yang kamu hire, kalau kamu tidak get involve sepanjang proses tu berjalan, pun tak jadi juga. Do your schedule. All the listing. All the checklists. Built positive relations with them because I believe…
In order to make ourself Happy, is to make them happy first!
Bila orang senang bekerjasama dengan kita, mereka akan jadi lembut hati. Tak mudah untuk berkira dan buat pun ikhlas. Bukan buat sebab nak cepat siap keranan menyampah nak ngadap muka kita…huh…we don’t want that…. na’ah!

Lagi satu aku nak bebel pasal jemputan. This is my Happiest day in my life. So aku nak share hari bahagia aku ni dengan orang yang betul2 penting dlm hidup aku. Rakan2 yang aku kenal rapat. Mereka juga kenal aku. Kawan Umi yang juga kenal keluarga aku. Sebabkan aku pun tak ramai sangat kawan, so jemputan aku tak perlu ramai.
Honestly, setiap mereka yang datang pada hari tue, semuanya aku kenal!! I am happy to see people that I know, because aku akan amat selesa untuk berborak ramah dan merapu. Hahhaha!!! It’s a day full of laughter and camera flash!!
My classmates from Southern College pun turut hadir ok!!! Aku tahan dorang jangan balik sebab aku nak share every moment with them!!! I want them in my sweet memory!!!! Thank you guys…I love you all much!!!!! I got a big present from them too…will show off next entry..heheee….
Ouh ya…hantaran aku semua aku deco sendiri tau…huhuu….sentimental gtue!!! Ghee~~
www.tips-fb.com

Tuesday, August 30, 2011

Tok Kadi Pilihan Hati

Melodrama of aisyah ar at 3:31 AM 1 VVIP Readers Links to this post
Pernah tak korang terpikir, bila kahwin nanti korang mahukan siapa menjadi Tok Kadi korang? Pernah? Sebabnya, sesetengah orang mereka tidak kisah dengan siapa mereka akan dikadikan…tapi aku….siyesly aku kesah!!! Heheee…
Kalau boleh, aku mahukan Tok Kadi yang menikahkan Umi & Abuya aku 26 tahun lepas. Ishk…tapi, munasabah ke??

Orang kata, “nak seribu daya, tak hendak seribu dalih ma….”

So, aku pun minta Mr. Fiancee dan abuya tolong merealisasikan permintaan aku tuh. Tak kisahlah dimasjid mana dia buat, aku akan kesana!

Kamu tahu, pada mulanya susah betul nak hubungi Tok Imam ini. Sebabnya, dia rajin pergi umrah. Asal call aja, pembantu rumahnya yang jawab, kata “Datuk, ngak ada, dia ke Umrah”

Tapi berkat kesabaran dan keinginan yang membuak2!!! Hahahah!!! Urusanku dipermudahkan….setelah Abuya & Mr. Fiancee pergi kerumahnya, menyerahkan borang nikah, secara rasminya Tok Imam ini menjadi Tok Kadi ku nanti.

Moga2 aku mendapat berkat dari Imam yang telah menyatukan Umi & Abuya ku ini. Agar perkahwinan aku nnt seharmoni perkahwinan umi & abuyaku…

Terima kasih Dato’ Imam Mahad…..

www.tips-fb.com

Monday, August 29, 2011

Deco HANTARAN!

Melodrama of aisyah ar at 2:00 AM 0 VVIP Readers Links to this post
Selesai studio photo-shoot, now aku focus kepada barangan hantaran. Ada yang sudah ditempah tunggu siap…ada yang masih dicari…ada yang masih tak tahu nak cari apa…hahah!!!

Apa pun, kami decided hantaran 7 berbalas 9. Memandangkan ramai betol nak sponser untuk hantaran aku, so 9 tu tak der maknanya!! Compem lebih!! Bgslah…selamat duit akuh….(walaupun tak kuar sesen pun…hahhaha!! ) =P

Lepas puas aku ajak Mr. Fiancee tu discuss pasal hantaran, akhirnya berjaya juga kami mencukupkan kuota hantaran!! Harharhar!!!

So, aku ni kan senti-mental! Hahah!! So, aku decided nak deco sendiri hantaran aku tue sume!! Jgn spe kacu…Cuma sirih junjung aku tak reti nak buat, so aku serahkan pada umi aku deco…hehehe…

So, sebab excited terlebih, lepas bersahur, aku pun cuba try & error deco hantaran aku tue…so, ni lah hasil try & error tue…umi aku tgk geleng-geleng kepale dia…aku tgk angguk-angguk kepale aku…hahha!!!

Peringatan: ini cuba gambar trial aku sahaja ya…sebab, now aku ada sedikit perubahan nak buat lah…nak tgk hasilnya?? Kena dtg majlis aku lah!! Hahah!! Poyo jer… =P
www.tips-fb.com

Shoot that Studio!!!

Melodrama of aisyah ar at 1:11 AM 0 VVIP Readers Links to this post
Beberapa minggu yang lalu. Sewaktu aku tidak busy dengan final exams aku….aku buat appointment ngan Ixora for our wedding’s studio photo-shoot!!

Aku bawa sekali bakal pengapit aku, my sis Uder menemankan aku. Sebabnya, dia sama cerewet macam aku. So, senang sikit untuk aku minta opinion. Sebabnya, nak pilih baju untuk photo-shoot tu ajer dah makan berejam lamanya. Belum masuk, make-up lagi. Posing lagi! So, I need a fast criticisms and she can be count on! Hehee….

So, dalam pakej aku boleh pilih 3 baju. Satu untuk nikah dan 2 persalinan. So, aku pilih satu pasang untuk sesi photo-shoot ni. Lagi dua kita pikir kemudian ajer. Aku pun dah pening. Sebabnya, baju yang aku nak tak AVAILABLE di Ixora.

I need to think FIRST!!! Fuhhh!!

Apa pun, muka aku jadi totally lain bila disolek dgn tebalnya. Hurm….aku nak post gambar studio tu kat sini, tapi nnt tak surprise arr kan…so, aku letak gambar yang Uder aku sempat snap ajer lah…orait!!
Kalau korang rasa nak komen apa2, silalah berbuat demikian. Pendapat anda amat diperlukan ketika ini yeh!! Apa pun, doakan kami ya…

p/s: Sesi photo-shoot tu mmg sgt FUN!!! Thanks abg photog!! Sabar layan kepala kami yang tak betol neh!

www.tips-fb.com

Thursday, August 25, 2011

Baju Raya

Melodrama of aisyah ar at 7:52 PM 3 VVIP Readers Links to this post
Just because I’m finished my exams today, so I celebrate it with my babies!!
Owh….iyep…I have a lots of babies!! Semuanye muka ikut aku!! Maklumlah…anak I kan….hahhaha!!!

I don’t know how I end up shopping at Daiso today! Niat memula tue, abis exam trus nak balik umah sambung tdo an…tp….tetiba terasa macam awal lagi jer untuk balik…so, kaki pun ajak jenjalan….

Dugaan besar weh kalau dah ada kat Daiso neh!!! Sume barang pun cute miut…mcm aku!!! Hahhaha!!! Pasannyerrrrr!!!! Akhirnya, aku terbeli baju raya untuk babies catty!! Hahhah!!!!

Owh ya…aku pun beli file weh!!! Siap ngan note pad sepasang weh!!! Kononnya nak jadikan buku resepi aku daaa…..hehehe….jangan marah ….ghee~~~

So, bila aku sampai umah, kebetulan pula adik aku, Achiq mmg dah mandikan Nanies Catty aku tue sume….langkah kanan betollahh….so, aku pun test tgk baju raya tue muat ke tak…


Apa yang mampu aku luahkan disini cuma….
HAHHAHAHHAHHHHAHAHAHHAHHAHHAHAHAHAHAHAHAAHHA!!!


Maaf ya…aku ni jakun sikit….tapi, siyesly aku nak gelak….


HAHHAHAHHAHAHHHAA!!


p/s: Aku beli apron pink!!! Hahahhahahahha!!!!

www.tips-fb.com

Saturday, August 6, 2011

Wedding Package!

Melodrama of aisyah ar at 12:50 PM 3 VVIP Readers Links to this post
Pencarian Wedding Planner (WP) aku sudah pun selesai. Lega hati! Aku memilih IXORA DESIGN. Sekarang aku dah boleh focus pada perkara2 lain especially get ready for my Final Exams in 2 weeks from now!! Hahhaha!!!! Nak tahu apa aku dapat dalam pakej yang ditawarkan:


“PAKEJ ISTIMEWA IXORA (RUMAH)”


- Pelamin Rumah (8'X4')
- Hiasan Meja Makan Damai serta Tabir
- Baju Sanding L/P (1 Psg)
- Baju Persalinan L/P (2 Psg)
- Make-up (3X)
- Aksesori Pengantin L/P
- Dandanan Rambut & Tudung (Nikah)
- Kipas, Bantal & Payung
- Gambar 5 Roll (200 pcs) berserta album (Studio & Outdoor)
- Khemah Arabic (4 unit) termasuk scallop, kain tiang, kipas & lampu
- Meja Bulat (20 unit) termasuk alas, skirting dan runner
- Meja Petak (6 unit)
- Bunga Meja
- Kerusi beserta sarong (160 unit)
- Kerusi Banquit Exclusive (24 unit)
- Meja Kek
- Katering termasuk Kendarat dan set pinggan mangkuk
- Lauk Makan Damai (12 orang)


PERCUMA:


- 1 set kerusi pengantin makan damai
- Frame beserta gambar (16’x20’)
- Bunga tangan (Fresh Flower)
- Kek Pengantin 3 Tingkat
- Khemah Masak (1 Unit)
- Pintu Gerbang
- Sangkar Kek
- Banting
- Henna


Kesimpulannya, IT’S A COMPLETE & PERFECT DEAL I GOT FOR MY BUDGET!! Ahad ini, aku pergi pilih Baju Pengantin & Shoot gambar Studio sebab aku merancang nak letak gambar dalam Banting tue!! Muahahhaha!!!
p/s: Dalam mencari Vendor untuk WP ni, kamu mesti pandai. Nantilah aku share. Next time babeyh!

www.tips-fb.com

Friday, July 29, 2011

Wedding Planner!

Melodrama of aisyah ar at 4:35 PM 3 VVIP Readers Links to this post
Percaya atau tidak, I'm still looking for the BEST wedding planner in town!! 

Kalau nak aku yang jadi wedding planner majlis aku tu nanti boleh ajer….TAPI…!!!! Gerenti majlis yang asalnya kecil bertukar menjadi GRAND PIX! Muahahhaha!! Silap2 aku terbangkan sekali Donald Trump ke mari!!! Sekali2 Tan Sri Dato Mahathir aku tuntuni!

Karut sudey....

Actually, aku ada juga juga survey beberapa Wedding Planner yang aku kategorikan sebagai PRO. Tapi disebabkan mereka itu PRO, mereka pun PRO-Busy! So, aku terasa diri terabai dek ke-Pro-Busy-an mereka itu.

Actually, aku dah ada Wedding Planner yang aku pilih semasa Expo Pengantin di Angsana tempoh hari, tetapi masalahnya ialah.....sehingga ke hari ini, masih tiada apa2 khabar atau berita dari pihak mereka berkenaan pengurusan majlis aku itu nanti!! So, aku berfirasat lebih baik aku mencari Wedding Planner yang sememangnya boleh DIHARAPKAN!

Disini ada beberapa pilihan hati aku. Aku masih menunggu tawaran TERBAIK dari pihak mereka. Siapa yang terpilih, PERCAYALAH kataku, itulah yang TERBAIK!!! Kamu ingat senang ke nak cari Wedding Planner yang betul2 boleh diharapkan?!

1. Atikah Wedding Planner
2. Zaizadiha Bridal House & Canopy
3. AZ Saloon & Bridal House
4. Ixora Design

Jemputan aku tak lah ramai…Cuma 300 orang terpilih sahaja! Maklumlah, aku ni kedekut taik idung masin! Cuma....apa yang aku tengah pikirkan sekarang ni, kalaulah....sebagai CONTOH:

Option A: RM500-RM1K 
Sewa canopy(Arabic)/kerusi/meja/lampu/kipas.

Option B: RM500-RM1K 
Sewa dewan serta kerusi/meja 
yang mana sah2 lah dewan dah ada lampu/kipas/air-cond!

Aku rasa, lebih baik aku buat kat dewan jer! 

Hurm……Tak per…nnt aku nak buka buku kira-kira aku balik! So dewan sekalian, silalah kamu AVAILABLE kan diri memasing!!! Hoho!!

p/s: So EXCITED my CLASSMATES sume nak datang!!!!!!!! Hahahha!! Love them ALL!!!
www.tips-fb.com

Tuesday, July 26, 2011

Kursus Kahwin Yok!

Melodrama of aisyah ar at 2:15 PM 5 VVIP Readers Links to this post
Kalau kamu seorang muslim DAN kamu ingin berkahwin!!!! 
Kamu WAJIB pergi KURSUS KAHWIN!!! 

Alah…semua negeri pun ada lah….Cuma bezanya aku di Johor ni, waktunya jauh lebih lama dan sedikit mahal dari negeri2 lain….kot (kata Ustaz).

Bila? Kat mana? Berapa lama? Berapa hengget?? Hehehe…ni nak cter neh…gelojoh mu neh!!

Disebabkan bakal suami aku tue busy ajer memanjang….so, aku suruh dia yang booking tarikh kursus. Biar dia….padan muka. Busy sangat!

Last2 dia kata kita kursus:

Pada: 2-3 Julai 2011
Di: Naza Hotel, JB
Pukul: 8am – 4.30pm
Yuran: RM120/person (ditanggung beliau)

Aku pun, whaaaatttttt!!! Awalnyer!!!
Katanya itu je masa yang dia free. Sebab tarikh lain dia terlibat dengan roadshow. Haih…ok, fine!

Memandangkan aku ni mmg suka melaram, aku pun cakap kat dia kita pakai sedondon yok!!! Hahahha!!! Nasib baik dia bawa baju melayu biru dan coklat dia tue!! Berani dia tak bawak!!! Haaa….

Aku sebagai perunding imej decide kita pakai baju Biru hari pertama, baju coklat hari kedua. Ok…settle!

Kepada B2B diluar sana, jangan risau tak berpatutan ya. Sebenarnya, kursus kahwin ni TIDAK SUSAH pun!! Masa hari PENDAFTARAN tu, kamu Cuma bawa DUIT YURAN RM120(Johor) dan SEKEPING GAMBAR UKURAN PASSPORT. Tapi……gambar kamu itu, mestilah BERTUDUNG (P) dan BERSONGKOK (L). Kalau tidak nnt dia suruh kamu buat gambar yang lain. Huhuu…kan dah leceh urusannya jadi.

Sepanjang hari kursus tu, kamu tak perlulah nak bergaya ala kasanova dengan jeans mustang kamu tue. Pakai BAJU MELAYU kan smart apa! Bagi perempuan pula, dah betullah kamu pakai BAJU KURUNG…TAPI!!!!!!!!! Janganlah jernih sangat wak…..saya TERTENGOK tau!!!!! At least, pakailah simis ker…..ishk…awak neh!!! Malu saya tau!!!! Baknyer, bakal suami saya pun TERTENGOK juga….haih…dugaan..

Sape kater Kursus Kawin ni bosan?!! Hehehe….Tak bosan pun. FUN! Tapi sempat jugalah aku tertido pagi pertama tu. Tp, bila lunch time automatic segar bugar!! Hehehe..mcm tak biasa pulak! Makan pulak ‘not bad’. Standard hotel buffet style. Makanlah byk mana, sampai kembung! Seb baik 2 hari je kursus, kalau tak buntal juga aku nnt!

Pada hari pertama ada 6 slot Utama:
1. Munakahat
2. Ibadah
3. Akhlak & Hubungan Dalam Keluarga
4. Pembubaran Perkahwinan
5. Prosedur Kesihatan (paling aku beri perhatian)
6. Sakinah-Menyambut Kelahiran

Pada hari kedua bersambung lagi 6 slot seterusnya:
7. Komunikasi & Pengurusan Sumber (paling aku gelak tak igt dunia)
8. Pengurusan Stress & Kaunseling
9. Akidah (paling aku dengar penuh khusyuk gtue!)
10. Prosedur Pernikahan
11. Analisa Keberkesanan Kursus
12. Prosedur Mahkamah Syariah

Kesimpulannya, banyak input yang aku dapat dari kursus kawin ni. Terutama cerita2 lawak penceramah sepanjang kursus ni berlangsung. Sangat terhibur. Sangat selesa sampai semua mentos yang disediakan pihak 
hotel abis aku telan!!

p/s: So, selamat berkursus kahwin semua B2B!! Yang penting kita enjoy…..erkkk…!!
  
www.tips-fb.com

Selagi boleh jimat! JIMAT!

Melodrama of aisyah ar at 12:15 AM 5 VVIP Readers Links to this post
Ada yang bertanya aku beberapa soalan. So entry aku kali ni adalah bagi menjawab persoalan kamu ok!

Ya…benar. Aku masih belajar lagi. Lagi dua tahun tamatlah. Lepastu aku akan jadi CEO company aku sendiri! Amacam….gempak tak?!! Hahahah!!

Ya..ya…aku sudah mahu berkahwin. Sila percaya!

Kenapa aku tak buat majlis tunang?!!! Ni aku nak jawab ni!

Pertama sekali sebab aku ni kedekut taik idung masin. Malas nak melabur bagi jiran tetangga makan. Hahhahah!! Ok, aku melawak jer…..jgn lurus sgt!!!

Rancangan nak kahwin ni dibuat secara tiba-tiba. Oleh kerana, perancangannya dalam masa kurang dari 6 bulan, aku terpaksa potong perbelanjaan mana yang pada aku boleh dipotong! Oleh kerana itu, pada hari mertuaku datang untuk merisik serta sarung cincin, kami buat ala kadar yang hanya dihadiri oleh keluarga kami sahaja.

So aku panggil kakak kesygn aku dan abang long aku tu balik buat peneman aku pada hari tue. Aku pun tak de lah berandam bagai pun. Solek sendiri pakai baju kurung yang ayu sikit. Pastu ke dapur buat apa yang patut.

Perbelanjaan hari tu pun, abuya aku yang tanggung. Dia nak aku kawin cepat sgt, dia tanggunglah….aku goyang kaki aja….hahhahhahah!!! (sila percaya~~)

Sebabkan kami semua sibuk hari tue, kami tak sempat nak bergambar bagai. Apa yang aku tahu, aku makan dengan sangat banyaknya hari tue!! Malamnya pula, kami semua pergi main badminton kat belakang stadium larkin tue!! Best!!!

notes: Akhirnya aku dapat dua cincin juga!! Engagement and Nikah! Pada masa yang sama, aku tidak perlu membazir duit beli barang hantaran tunang 5 berbalas 7 bagai. Habiskan duit untuk berandam semua. Nanti time nikah nak buat semua ni lagi. lebih baik aku shoot all in one time nikah tu nanti kan.....Siapa tahu bakal suami aku hadiahkan aku Sony Ericssons Experia Arch Pink tu ker, Kereta Inspira 2.0 tu ker....Rumah setengah juta tu ker....Trip honeymoon ke Bali 4 hari 3 malam tu ker!! haaa...tak ker bahagia hidup aku.

p/s: Aku mmg suker berangan~~~
www.tips-fb.com

Monday, July 25, 2011

No Longer Special!

Melodrama of aisyah ar at 1:48 PM 2 VVIP Readers Links to this post
Bila dia mula rasa 

‘I don’t feel special anymore. Feel like shit!’

Kalaulah masa ni, kamu baru nak sedar….rasanya dah lambat kot. Kamu tak payahlah nak bermanja2 dengan dia ketika ni sebab perasaan dia dah tak ada untuk kamu. Tiap kali dengar suara kamu buat dia rasa teruk dan kecewa.

Kalaulah masa ni baru kamu nak wish good morning good night, rasanya tak payah bazir kredit kot. Sebab tak da nilai pun good morning good night kamu tu pada dia. sebab dia tahu, kamu buat bukan ikhlas pun. Sebabkan terigt tuntutan2 dia tempoh hari.

Kalaulah masa ni baru kamu nak minta sorry bagai, yang mana dia dah dgr berjuta kali kot! Tiada makna padanya. Sorry kamu, Cuma kata-kata penyedap telinga. Tidak pada hatinya.
Sebelum kamu menuding jari kearahnya, kamu juga harus sedar tindak – tanduk kamu yang membuatkannya sebegitu rupa. Dia perempuan materialistic?!!! So what! Kamu tak suka?? Kamu TINGGALKAN dia sekarang ini, sebelum terlambat!!!!!

Dia pentingkan KESEMPURNAAN. Tapi kamu tak pernah cuba mahu memahami sifatnya yang satu ini. Kamu ambil perkara sambil lewa!!!! Kamu tuntut berbagai2 seolah2 kamu itu seorang yang sempurna sifatnya! Selalunya pun, kamu yang betul, dia yang salah!

Rasanya, dia mula hilang identiti dirinya demi memuaskan hatimu. Tetapi kamu tidak pernah kata mahu berubah sikap, perangai demi kepuasan hatinya. Adilkah kamu? Setiap kali hatinya kamu sakiti, kamu mengharapkan dia beri kata2 semangat padamu. Tidak selfishkah kamu?

Kamu marah dia kerana pada kamu dia tidak bertolak ansur!!! Jikalau kamu benar2 fikirkan, apa lagi permintaan dari kamu yang dia tidak bertolak ansur?? Apa?!!

Percayalah, hati dia semakin menjauhi kamu. Cinta kini kedengaran lucu di hatinya.

p/s: Renung2kan....hahahhah!!!!

www.tips-fb.com

Monday, July 18, 2011

The Proposal

Melodrama of aisyah ar at 2:40 PM 6 VVIP Readers Links to this post
Believe it or not….

I’M GETTING MARRIED!!!!
Ok, sila sayang aku sekarang…..sebab aku pun tak caya aku dah nak kawin!! Harharharhar!!

Macam ada orang blur jer neh….

Cecita…cecita…cecita….

Ok..ok….aku ceritalah. Macam ni kisahnya…(dah mcm dialog Hantu Kak Limah Balik Rumah da~)

Aku hati SELATAN! Dia hati UTARA! (choooiii…)

Prolog: Kami belajar Di UUM bersama. Satu Dewan Penginapan (PROTON!) lah kan. Dia Raja Lawak. Aku Singa Betina. Hahahah!! Dia disukai ramai. Aku dicemburui ramai…(pera-santan kau!!! Hahha!!)

Dipendekkan cerita. Cinta kami, cinta Ikhlas! Dia hormati pendirian aku, aku hormati pendirian dia.

Kronologi Proposal Kawin!

Memula tue, kami merancang nak tunang dulu hujung tahun ni. Kononnya, aku berangan nak cincin byk!! Satu time tunang, satu time nikah nnt (nafsu wanita ya tuan-puan). Tapi……bila aku sambung belajar di johor bahru, dan dia masih berbaki satu sem di UUM….aku pulak asyik buat perangai je.

Maklumlah…aku ni kan minah rowks!! Hati batu, kepala pun batu bata. Tahu nak mengentan jer 24 jam sehari. Asyik nak wrestling ngan Pak Razak jer. Pastu, tension sendiri bila rasa diri terabai dari abuya sendiri.

Dia dengar, jadi tak tenteram. Asyik kena ambush ngan aku jer. Tu yang, abis jer final exam, dia terus terbang ke JB!! Sebab aku abaikan dia selama sebulan! Bernilai juga aku kat dia erk…(senyum-senyum).

Sementara menunggu proses posting and convocation, dia kerja di JB. Dekat ngan aku, senang dia nak pantau….cit….tak dapatlah aku nak ngorat2 ngan lelaki-lelaki lain kat JB neh!! Hahhaha!! (lawak jer).

Jadi parahnya, bila Pak Razak dah mula sayang dia mcm anak sendiri!! bukan setakat breakfast, tea break, lunch, diner, even supper asyik nak bersame ajer….main futsal sesame, main badminton sesame. Risau pulak aku tgk…kang dari lurus, jd bengkok pulak dua makhluk kesygn aku nie..hahhaah!!!

Kemudian, dia jadi risau bila dpt tahu, batch dia akan dipostingkan ke Sabah/Sarawak. Setelah berbincang selama beberapa hari (gado, baik, bincang) maka Pak Razak putuskan kami berkahwin bulan September 2011 paling lewat! Whaaaattss!!!! (mcm Pak Razak pulak nak kawin, suka – suki set tarikh..).

Aku pun mula buka buku kira – kira, lepas tak duit nak beli diamond's ring aku nnt!!! Lepas!!! Okeh!! Maka, kami setuju bapa…tersengeh kerang busuklah Pak Razak dgn riang!

Inilah, aku dalam persiapan ke alam perkahwinan (geli-geli jer ayat…gaggag!!)
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal