Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Thursday, September 23, 2010

Debaran Raya ke-9

Melodrama of aisyah ar at 8:00 PM
Kenduri di kampong!!!! Ak sgt ske!!! Bukan selalu experience kemeriahan yg sebegini. Itulah aktiviti ak pada raya ke-9 dan ke-10. Kenduri ni kenduri kahwin Pak Su ‘Si Tomey’. Mertua-to-be ak, sungguh2 nak ak turut serta. Demi utk tidak menghampakannya, ak turuti. Boleh luangkan masa dgn ‘Si Tomey’ dan ahli keluarganya kan (I like the idea..)

Ak sampai2 je, konon pura2 merajinkan diri. Padahal sebelum tu pemalas nk mampuih! Depan mertua-to-be, kna jg adab. Bukan hipokrit, tetapi mengambil hati. Kita hidup knalah pandai…ye tak…hmmm…
Antara Koleksi Hantaran
Oleh kerana ak rajin, makanya mereka suruh ak kupas ‘nyok’ (kelapa) itupun setelah ak selesai staple bahan2 utk 'goodie bag'. Control cun kupas nyok dpn mertua-to-be (harap2 lulus..). Pastu tolong Mak Long 'Si Tomey' kupas ubi (nampak ulat dlm ubi, ak mencecet lari ke dapur an…fail tol!!). Last2 ak tgk 'Si Tomey' yg kupas ubi. Sambil2 bergossip dgn Mak Long. Sgt Enjoy.
 
Pastu pergi Econsave beli mee (Mertuaku mahu buat Mee Rebus Esok). Curi2 tulang 'dating' ngan 'Si Tomey'. Sempat makan Ice-Cream n Cup Corn lagi, siap ronda2 laut ok...maklumlah...Penang kan....
Muka ready nk buat kerja
Malamnya lagi meriah. Macam2 ak buat. Sungguh ak buat kerja. Potong bawang, tgk mereka hias buaian (utk acara berendui esk pagi bersama marharban). Pastu lewat malam Pak Long 'Si Tomey' buat pelamin express (rugi ak tak stay up late…mata dah ngantok sgt time tu…rugi...rugi...)

Ke-esokkannya....

Hari majlis lagilah meriah. Tapi ‘Si Tomey’ dia busy. Ak pun terpaksa cari geng baru. Geng baru ak sume lebih muda 15 tahun dr ak (kanak2 lah senang cerita!!) Ni lah geng ak. Comel kan!! Mana ak pergi, dorg ikut. Hahhahahahha!!!
Pagi2 ak tolong peras santan dgn Mak Long & Tok Su 'Si Tomey'. Kenalah interview kejap. Borak2 tak sedar dah nak pukul 10am. Pastu baru nak kelam kabut tukar baju kurung. Marharban dah nak mula!!!!

Sempat juga ak tgk acara berendui. Siyesly ni first time ak tgk. Kat tempat ak di Johor belum pernah buat lagi mcm ni. Apa yg ak tahu cukur jambul baby je lah. Pengalaman baru!!
Acara Berendui
Kamu....diri ini sgt-lah bangga bila mertua-to-be perkenalkan ak kat kawannya dan sedara2 lain yg dtg ketika majlis. Diriku rasa direstui. Hati bunga2 gumbira gtue…muahhahahah!!! ('Si Tomey'?? Dia busy lah...huhu..)
 
Orang yg Diraikan (Kini bergelar Mak Su)
Pastu, selesai semua. Ak dan ‘Si Tomey’ berangkat pulang ke UUM. Masih ada tanggungjawab sebagai seorang pelajar utk disettlekan. Yaaa……sumpah ak malas. Hahahha!! Tp bila igt nk umah besar, terus semangat balik. Yaaa…idup umah besar!!! YOISH!!

Perkara baru:

1.Kalau di JB, tak pernah pula ak tgk acara berendui ni. Tapi di Utara, ia satu kebiasaan dilakukan ketika majlis kahwin. Selalunya, baby2 kecil akan diberi kata2 pujian oleh kumpulan marhaban sambil membuai mereka dlm buaian yg dibuat khas. Katanya bgs utk baby2.

2.Kalau disini mereka panggil Bentara (org2 yg dtg tolong melancarkan majlis), tetapi di Johor, mereka digelar Rewang yg mn lain maksudnya diutara, kerana Rewang (di utara) bermaksud merayau.

3.Diutara, kaum lelaki yang kupas bawang, kentang, basuh pinggan, hidang makanan, potong daging, manakala kaum wanita lebih kepada memasak. Lain pula di tempatku yang mana kaum lelaki selalunya memasak dan kaum wanita pula kupas bawang, kentang segala.

4.Diutara selalunya majlis bermula dari pukul 10pagi hingga pukul 5pm sahaja (Lewat, makanan habis). Tetapi ditempatku, johor, majlis blh mencecah hingga ke lewat ptg, ada juga hingga ke malam (selalunya acara potong kek).

p/s: Thanks ‘Si Tomey’ for giving me this opportunity!! It means a lot to me.
Free Signature Generator
www.tips-fb.com

0 VVIP Readers on "Debaran Raya ke-9"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal