Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Thursday, September 23, 2010

Sakan Raya!!

Melodrama of aisyah ar at 12:56 AM
Selamat….
Selamat Hari Raya….
Kami ucapkan pada semua…..
Lalllallalallallala~
(Ok, ak tak hafal lirik dia…hmmm…ok ak stop..)

Entry raya ak agak lewat sedikit kerana unavailability internet connection dan ke-busy-an raya (ALASAN!!). Betol!!!! Ak tak tipu!! Klu tak caye, meh ar dtg raya kat kg ak…haaaa….(jgn dtg sje, bw lah duit raya sekali….ak tak de makna-nye nk bg duit raya, korg bg duit raya kt ak lah….sukeeeeeeee…..)

Bebel duit raya lak an…kecah arrr…(sakit ati, duit raya asyik tak dpt…tak sedar diri tu dah besor…) jgn pikir lain ok….bukan besar badan ya…besar angka umur-nya ya…haa…

Tahun ni ak raya kat Kg ku yg permai lagi indah tue. Wehhh…kg ak gne air bukit tue….kiranya ari2 korg mandi air waterfall lah…(adik ak uder ske sgt nk g waterfall, padahal dia dok mandi air waterfall ari2 kt umah tok ak tu, dia tak sedar…) klu korg nk try, meh lah raya kat kg ak…(promote kali ke-2 dah nie..)

Tahulah kamu mcm mn rasanya raya di kg an….(ni ak mula nk poyo dah nie….) haa….sehari sebelum raya tue dah nmpak tanda2 meriah nk raya tue….bapa sedare ak sume pakat tunjuk kehebatan mereka memasak lemang!!! Fuhhhhh!!! Nenek ak pandai buat lemang tepung wehhh!!! Tp ak tak makan pun, sebab ak tak biasa. Ikan keli pun ak tak makan, apatah lagi ikan haruan!!! Anti betol ak dgn haruan..(asal nk msk cter ikan lak neh…) ok, berbalik ke topic utama.
So, sehari sebelum raya tue, pagi tue ak bgn lambat (mcm biasalah…). Ak pun tak taulah apa dah jadi kt dapur tue, sedar2 dah berasap periuk belanga. Hahhahah!! Mummy ak kalut masak rendangnya yg masyuk dek mulut tuh!!! Manakala Umi ak pula memulakan masakan johor kegemaran seisi keluarga iaitu SOTO! 
Tok ak pula, buat rendang cara Kedah (katanya ya…bukan ak..). Mak Teh ak, sibuk mengemas umah dan hias sini hias sana. 

Ak buat apa?? Ak buat2 tgk dorg busy. Adik2 ak yg lain menganga tak reti cari kerja. Hahhahahha!!! (ok, ak tipu….). 

Ak pun sibuk juga….menunjukkan kehebatan memotong apa sahaja yg disuruh potong!! Hahaah!! (maklumlah, kepala tgh pening…) Alang sibuk kacau rendang. Achiq…hmm…dia tido!!!! Hahahahah!!! Along?? Tak dapat dikesan ketika itu. Manakala udernya pula….sibuk basuh pinggan kot…hahaha…tak lah…dia siap2kan bahan nk buat begedil!!

Bapa sedara ak yg lain2, ada yg sibuk setting dapur kayu nk masak nnt, ada sibuk masukkan pulut dlm buluh lemang, yang menjaga api lemangnya lain, yang nk bakar kaki lembunya lain (arrgh…sumpah ak tak makan…), yang pergi balik pasar/kedai nya lain. Macam2….yang demamnya pun lain.
Lemang Kegemaran Sekeluarga!
Puas berhempas pulas….malam raya tu ak demam!!!!!!! Ye…mmg kacau jiwa raya ak betol!!!! Seb baik ak ada adik yg baik (kononnya..), dia tlg tuam pale ak…tersentuh…(oh!! Ak touching…) I lap u!!! huhuu…

Di pagi raya ak bgn agak awal….(kot…) siyes weh…ak bgn awal….kul 7am je mata ak terus celik. Kononnya semangat nak raya…(padahal, bgn sebab nk makan soto an!!!) hhahaah!!
Muka semangat nak raya! hahah!
Pagi raya ak dimulakan dgn makan beramai2 seisi keluarga. Sebelum org dtg, baik kita taram sume makanan!!! Hahhahah!! Disebabkan itu, raya pertama soto dan rendang Mummy habis tak ada sisa!!! Setelah itu, baru sesi bermaaf-maafan dimulakan (Tradisi).
Sesi bermaaf-maafan (Tradisi)
Muka Gembira lepas makan!! Hahah!!
Haaaaa……makanan dah tak ada!!! Kita lari ke rumah Tok Ndak!!! Yay!! Pastu, dgn tak tahu malunya, buat kecoh dpn umah Tok Ndak, posing sana…posing sini…hahah!
Posing Raya!!
Kegembiraan di pagi Raya
Edisi raya diteruskan lagi ke rumah Mak Su….pastu ptgnya kami ke rumah Pak Ndak dan sambung lagi ke rumah mertua ibu saudaraku Mami. Malamnya, masing2 dah pancit. Balik umah tok, ak pun sempat makan soto 2nd round, dan terus tdo lah….
p/s: Esok raya Ke-2, Mertua-to-be nk dtg beraya. Raya ke-2, beraya dgn 'Si Tomey' pula….hehee…

Raya KEDUA

Ak bgn awal weh…gelabah nk siapkan apa yang patut…maklumlah mertua nak dtg nie!!! Oleh kerana Soto dan Rendang Mummy dah habis, Tok merancang hidangkan nasi tengah hari. Ok lah tue, bersesuaian lah dgn time. 

Mertua-to-be ak pun dtg bersama 'Si Tomey' dan Umi ku berbual2 dgn mereka. Ak tlg2 apa yg patut. Pastu, ak ikut mertua-to-be dan 'Si Tomey' beraya kerumahnya di Kulim sebelum ak dan 'Si Tomey' beraya bersama.
Tahun ni tempah baju sama...
Raya KETIGA

Patutnya Mummy dan Along beserta Danial & Haikal merancang balik bersama menaiki perdana hari ni .Tapi Mummy tukar plan nk balik raya ke-4 pula. Maka dgn terkejut beruknya, mummy insist nk beraya ke rumah 'Si Tomey'. 

Kebetulan, mertua-to-be ak pula berada di Sg Dua, Penang (umah Tok 'Si Tomey). Maka, berangkatlah kami ke Sg. Dua dgn 'Si Tomey'. Mertua-to-be ak masakkan Mee Kuah kegemaran 'Si Tomey' yg sgt sodap!!! (Tambah 2 kali ak tuh…) dan juga Laksa Penang! Mantap!
Selesai makan, kami beriadah bersama2…hahhahahahha!!!
p/s: Thanks to 'Si Tomey' for the wonderful evening!!

Raya seterusnya tidak begitu teruja coz masing2 dah pakat pulang bekerja. Mummy, along, Uder, Danial & Haikal dah tak da. Rasa kekurangan disitu. Tapi ak tak sabar tunggu raya ke-9!! Ishk…ada apa dgn raya ke-9?? Nanti ak cerita lain ok!!!

p/s: Selamat mengira duit raya!!!
www.tips-fb.com

0 VVIP Readers on "Sakan Raya!!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal