Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Monday, September 27, 2010

Tips: Rotate Video

Melodrama of aisyah ar at 2:00 PM 2 VVIP Readers Links to this post
Semalam punya semalam lah, ak tolong ‘Si Tomey’ buat rakaman utk individual assgmt dia. Byk betol idea utk shooting tue:

Scene 1: Dalam kereta 

Scene 2: Dalam Kopitiam

Scene 3: Sekitar kawasan Dewan MAS

Settle shooting (dgr mcm hebat kan…hahahh!!), kami memulakan sesi editing. Kami bukan pros, so kami gunakan windows media player jer. Macam2 dugaan.

1.Nak kna tukar format video, dr mp4 kepada WMV (klu tak tak leh edit dlm WMM).

2.Ada video tu, nk kna rotate. Haaa…sudah. Terpaksa bertungkus lumus mencari software utk rotate video. Tapi last2 ak gne WMM ker utk rotate.

3.Combine kesemua video ikut turutan. Edit word and effect.

Skunk ni baru ak tahu betapa susahnya seseorang tu utk menghasilkan sebuah video yg baik lagi berkualitas!!! Huhuuu…

Tapi tak apa. Setidaknya ak belajar perkara baru. Mn tahu, ak blh pergi jauh dlm edit2 video ni, ye lah…mula2 video, pastu filem. Yer tak nyer….hahahhah!!!

Ini ada sedikit ilmu utk dikongsi:

Cara rotates video yang diambil secara vertical.

1.Jika format video dlm bentuk mp4 sila gunakan WinFF utk convert ke format WMV. Jika format video dlm bentuk 3gp (mostly dr phone), sila gunakan DVD free soft manager utk convert ke format WMV. Bila video dalam format WMV, baru kita blh gunakan Windows Movie Maker utk rotate.

2.Buka WMM, pastu drag masuk video dlm WMM. Pastu drag video masuk kat timeline. Pastu, right-click pilih video Effect.

3.Selepas itu, curser down available effect column hingga jumpa rotate 90. Click pada rotate 90, pastu tekan add and then click OK. Nanti dia akan rotate video kamu. Add rotate 90 tu sampai video kamu berada pada posisi yg betul.

4.Siap rotate, click File -> Save movie file (lepas tu ikut instruction yg diberi).

Senang bukan. Jika kamu tahu pastilah senang. Masalah timbul bila kamu tidak tahu. Susah…susah..leceh..leceh…huhuu…
Free Signature Generator
Share www.tips-fb.com

Now I Got Adorable!

Melodrama of aisyah ar at 9:12 AM 4 VVIP Readers Links to this post
This is my new baby pet
My sis, Achiq gave it to me coz she said that she didn’t want Casmo to be alone
(Since My Baby Trixy no longer being able to play with him anymore)

But!!

Don’t get me wrong peps!
This is my baby boy!! 
After a while, thinking about his name, 
we (me and Achiq) decided to name him ‘Abble’ 
(basically taken from adorable).
Because he is so Adorable and chubby!!
I love him soo much!!

p/s: Thanks sis for giving me such an adorable baby pet to play with!
Free Signature Generator
www.tips-fb.com

Friday, September 24, 2010

Hairstyle Personality Test

Melodrama of aisyah ar at 2:00 PM 0 VVIP Readers Links to this post
Oleh kerana ak terlalu bosan, makanya ak jalan2 tanpa arah dijaringan internet ni lah. So, ak terjumpa satu website ni, yg sgt bgs utk gegirl out there.
Kat situ adalah 'Hairstyle Personality Test'. I took the quiz and here what they say:

Your hairstyle says you're youthful and romantic

Women with really long hair are seen as very feminine and romantic. They also tend to place a lot of importance on their hair and consider it a big part of their identity (hey, it takes work to keep long hair looking good!). Long hair is also considered youthful and sexy.



Wanna know what your 'do says about you? Find out by taking this quiz, then see which hairstyling products you should use.
Free Signature Generator www.tips-fb.com

Kelibat Si Penyair

Melodrama of aisyah ar at 8:00 AM 1 VVIP Readers Links to this post
Oh Azlan!!!!! Naperlah suara anda begitu menusuk dek kalbu ku neh!!! (Ak mula jiwang....)

Bagi kamu yg dah biasa dgr lagu ni, sila abaikan entry ku yg ini. Tapi oleh kerana ak tgh angau dgn lagu beliau yg ini, makanya ak mahu kongsi sama kamu semua....mcm mn giannya ak pd lagunya dulu (Lagu untukmu - Meet Uncle Hussain)

Yaaaaa....beliau ni dulu geng ngan Meet Uncle Hussain (sebagai Vokalis). Tu yg dorg menang Anugerah Juara Lagu tue!! Tp, malangnya ada krisis dalaman yg tak mampu diselesaikan, beliau menarik diri keluar dr Meet uncle Hussain dan join The Typewriter. Maka terciptalah AZLAN & THE TYPEWRITER!!

Mari kita dgrkan lagu beliau yg ini...


Lyriknya
 Lagu: Kelibat si Penyair

Di atas Kaca,
Terpancar Satu cahaya,
Berlari Ku Pergi,
Untuk Tahu apa Di sana,

Suara yang Merdu,
Memanggil-manggil namaku,
Wangian Terhidu,
Menusuk Ke dalam Tubuhku,

Chorus:
aaa-aah,
Oh-ohhhhh,
Oooh-oooh, (2x)

Yeaahhhyeah,
Indahnya Bila,
Ku celik mata,
Bagai hidup semula,
 
Kerana Dia,
Aku Begini,
Hidupku penuh Bermakna,
Takkan Lagi Mempersiakannya.

Di bawah langit,
Malam aku hanya sendiri,
Ku renung awan,
Airmataku berlinangan,

Tersentuh Hatiku,
Bilaku mendakap kamu,
Penyuluh Gelapku,
Jalan yang aku tuju,

Ulang Chorus (2x)

aaa-aah,
Oh-ohhhhh,
Oooh-oooh,

aaa-aah,
Oh-ohhhhh,
Oooh-oooh,

Suke? Meh d'load...nnt leh nyanyi sesama!!
Free Signature Generator
www.tips-fb.com

Thursday, September 23, 2010

Debaran Raya ke-9

Melodrama of aisyah ar at 8:00 PM 0 VVIP Readers Links to this post
Kenduri di kampong!!!! Ak sgt ske!!! Bukan selalu experience kemeriahan yg sebegini. Itulah aktiviti ak pada raya ke-9 dan ke-10. Kenduri ni kenduri kahwin Pak Su ‘Si Tomey’. Mertua-to-be ak, sungguh2 nak ak turut serta. Demi utk tidak menghampakannya, ak turuti. Boleh luangkan masa dgn ‘Si Tomey’ dan ahli keluarganya kan (I like the idea..)

Ak sampai2 je, konon pura2 merajinkan diri. Padahal sebelum tu pemalas nk mampuih! Depan mertua-to-be, kna jg adab. Bukan hipokrit, tetapi mengambil hati. Kita hidup knalah pandai…ye tak…hmmm…
Antara Koleksi Hantaran
Oleh kerana ak rajin, makanya mereka suruh ak kupas ‘nyok’ (kelapa) itupun setelah ak selesai staple bahan2 utk 'goodie bag'. Control cun kupas nyok dpn mertua-to-be (harap2 lulus..). Pastu tolong Mak Long 'Si Tomey' kupas ubi (nampak ulat dlm ubi, ak mencecet lari ke dapur an…fail tol!!). Last2 ak tgk 'Si Tomey' yg kupas ubi. Sambil2 bergossip dgn Mak Long. Sgt Enjoy.
 
Pastu pergi Econsave beli mee (Mertuaku mahu buat Mee Rebus Esok). Curi2 tulang 'dating' ngan 'Si Tomey'. Sempat makan Ice-Cream n Cup Corn lagi, siap ronda2 laut ok...maklumlah...Penang kan....
Muka ready nk buat kerja
Malamnya lagi meriah. Macam2 ak buat. Sungguh ak buat kerja. Potong bawang, tgk mereka hias buaian (utk acara berendui esk pagi bersama marharban). Pastu lewat malam Pak Long 'Si Tomey' buat pelamin express (rugi ak tak stay up late…mata dah ngantok sgt time tu…rugi...rugi...)

Ke-esokkannya....

Hari majlis lagilah meriah. Tapi ‘Si Tomey’ dia busy. Ak pun terpaksa cari geng baru. Geng baru ak sume lebih muda 15 tahun dr ak (kanak2 lah senang cerita!!) Ni lah geng ak. Comel kan!! Mana ak pergi, dorg ikut. Hahhahahahha!!!
Pagi2 ak tolong peras santan dgn Mak Long & Tok Su 'Si Tomey'. Kenalah interview kejap. Borak2 tak sedar dah nak pukul 10am. Pastu baru nak kelam kabut tukar baju kurung. Marharban dah nak mula!!!!

Sempat juga ak tgk acara berendui. Siyesly ni first time ak tgk. Kat tempat ak di Johor belum pernah buat lagi mcm ni. Apa yg ak tahu cukur jambul baby je lah. Pengalaman baru!!
Acara Berendui
Kamu....diri ini sgt-lah bangga bila mertua-to-be perkenalkan ak kat kawannya dan sedara2 lain yg dtg ketika majlis. Diriku rasa direstui. Hati bunga2 gumbira gtue…muahhahahah!!! ('Si Tomey'?? Dia busy lah...huhu..)
 
Orang yg Diraikan (Kini bergelar Mak Su)
Pastu, selesai semua. Ak dan ‘Si Tomey’ berangkat pulang ke UUM. Masih ada tanggungjawab sebagai seorang pelajar utk disettlekan. Yaaa……sumpah ak malas. Hahahha!! Tp bila igt nk umah besar, terus semangat balik. Yaaa…idup umah besar!!! YOISH!!

Perkara baru:

1.Kalau di JB, tak pernah pula ak tgk acara berendui ni. Tapi di Utara, ia satu kebiasaan dilakukan ketika majlis kahwin. Selalunya, baby2 kecil akan diberi kata2 pujian oleh kumpulan marhaban sambil membuai mereka dlm buaian yg dibuat khas. Katanya bgs utk baby2.

2.Kalau disini mereka panggil Bentara (org2 yg dtg tolong melancarkan majlis), tetapi di Johor, mereka digelar Rewang yg mn lain maksudnya diutara, kerana Rewang (di utara) bermaksud merayau.

3.Diutara, kaum lelaki yang kupas bawang, kentang, basuh pinggan, hidang makanan, potong daging, manakala kaum wanita lebih kepada memasak. Lain pula di tempatku yang mana kaum lelaki selalunya memasak dan kaum wanita pula kupas bawang, kentang segala.

4.Diutara selalunya majlis bermula dari pukul 10pagi hingga pukul 5pm sahaja (Lewat, makanan habis). Tetapi ditempatku, johor, majlis blh mencecah hingga ke lewat ptg, ada juga hingga ke malam (selalunya acara potong kek).

p/s: Thanks ‘Si Tomey’ for giving me this opportunity!! It means a lot to me.
Free Signature Generator
www.tips-fb.com

Remembering Trixy..

Melodrama of aisyah ar at 10:00 AM 3 VVIP Readers Links to this post
My Baby Trixy
Sangat kuat makan
Pantang ada bau makanan
Habis semua dia sapu
Vacuum penapis terbaik-ku..

My Baby Trixy
Suke sangat merayau
Pantang sangkar terbuka
Habis semua tempat dia ronda
Buat ak risau nak mati
Mencari dia sahaja makan berejam lamanya
Bila jumpa semula
Dia melenggang bawa pulang biji rambutan

My Baby Trixy
Tak suke sharing cage
Dia nk duduk sorg dia
Tido sorg dia
Main wheel sorg dia
Habis yg lain dibulinya
Dan bila dia main wheel
Ak blh tahu
Sebab dgr mcm nk tercabut wheel tu
Punyalah bahagia dia main wheel

My Baby Trixy
Ske tido mati
Bila ak angkat pun tak jaga
Bila ak kiss, tekejut beruk pula
Tgkkan telatah dia
Buat ak gelak tak henti
Dia budak nakal
Tapi kebahagiaan ak

My Baby Trixy
Sekarang duduk diam je
Dia tak dapat main wheel
Dia tak boleh meronda
Dia tak blh nk berebut makanan lagi
Bila ak tgk epal…sayu je ati ak ni
Dia da tak da…
Terpaksalah ak hidup
Dengan kenangan yg ditinggalkannya

Rindu hati ak ni…
Hanya tuhan saje yg tahu…

Keadaan hati ak ni…
Hanya tuhan shaja yg tahu.

Betapa ak berharap
Masa itu dapat diputar kembali
Hanya tuhan shaja yg tahu

Ya Allah, betapa ak masih sukar menerima reality ini
Reality bahawa My Baby Trixy dah tiada..

Mungkin masa dapat bantu ak
Merelakannya pergi…..

p/s: I wish I can turn back time….
www.tips-fb.com

Sakan Raya!!

Melodrama of aisyah ar at 12:56 AM 0 VVIP Readers Links to this post
Selamat….
Selamat Hari Raya….
Kami ucapkan pada semua…..
Lalllallalallallala~
(Ok, ak tak hafal lirik dia…hmmm…ok ak stop..)

Entry raya ak agak lewat sedikit kerana unavailability internet connection dan ke-busy-an raya (ALASAN!!). Betol!!!! Ak tak tipu!! Klu tak caye, meh ar dtg raya kat kg ak…haaaa….(jgn dtg sje, bw lah duit raya sekali….ak tak de makna-nye nk bg duit raya, korg bg duit raya kt ak lah….sukeeeeeeee…..)

Bebel duit raya lak an…kecah arrr…(sakit ati, duit raya asyik tak dpt…tak sedar diri tu dah besor…) jgn pikir lain ok….bukan besar badan ya…besar angka umur-nya ya…haa…

Tahun ni ak raya kat Kg ku yg permai lagi indah tue. Wehhh…kg ak gne air bukit tue….kiranya ari2 korg mandi air waterfall lah…(adik ak uder ske sgt nk g waterfall, padahal dia dok mandi air waterfall ari2 kt umah tok ak tu, dia tak sedar…) klu korg nk try, meh lah raya kat kg ak…(promote kali ke-2 dah nie..)

Tahulah kamu mcm mn rasanya raya di kg an….(ni ak mula nk poyo dah nie….) haa….sehari sebelum raya tue dah nmpak tanda2 meriah nk raya tue….bapa sedare ak sume pakat tunjuk kehebatan mereka memasak lemang!!! Fuhhhhh!!! Nenek ak pandai buat lemang tepung wehhh!!! Tp ak tak makan pun, sebab ak tak biasa. Ikan keli pun ak tak makan, apatah lagi ikan haruan!!! Anti betol ak dgn haruan..(asal nk msk cter ikan lak neh…) ok, berbalik ke topic utama.
So, sehari sebelum raya tue, pagi tue ak bgn lambat (mcm biasalah…). Ak pun tak taulah apa dah jadi kt dapur tue, sedar2 dah berasap periuk belanga. Hahhahah!! Mummy ak kalut masak rendangnya yg masyuk dek mulut tuh!!! Manakala Umi ak pula memulakan masakan johor kegemaran seisi keluarga iaitu SOTO! 
Tok ak pula, buat rendang cara Kedah (katanya ya…bukan ak..). Mak Teh ak, sibuk mengemas umah dan hias sini hias sana. 

Ak buat apa?? Ak buat2 tgk dorg busy. Adik2 ak yg lain menganga tak reti cari kerja. Hahhahahha!!! (ok, ak tipu….). 

Ak pun sibuk juga….menunjukkan kehebatan memotong apa sahaja yg disuruh potong!! Hahaah!! (maklumlah, kepala tgh pening…) Alang sibuk kacau rendang. Achiq…hmm…dia tido!!!! Hahahahah!!! Along?? Tak dapat dikesan ketika itu. Manakala udernya pula….sibuk basuh pinggan kot…hahaha…tak lah…dia siap2kan bahan nk buat begedil!!

Bapa sedara ak yg lain2, ada yg sibuk setting dapur kayu nk masak nnt, ada sibuk masukkan pulut dlm buluh lemang, yang menjaga api lemangnya lain, yang nk bakar kaki lembunya lain (arrgh…sumpah ak tak makan…), yang pergi balik pasar/kedai nya lain. Macam2….yang demamnya pun lain.
Lemang Kegemaran Sekeluarga!
Puas berhempas pulas….malam raya tu ak demam!!!!!!! Ye…mmg kacau jiwa raya ak betol!!!! Seb baik ak ada adik yg baik (kononnya..), dia tlg tuam pale ak…tersentuh…(oh!! Ak touching…) I lap u!!! huhuu…

Di pagi raya ak bgn agak awal….(kot…) siyes weh…ak bgn awal….kul 7am je mata ak terus celik. Kononnya semangat nak raya…(padahal, bgn sebab nk makan soto an!!!) hhahaah!!
Muka semangat nak raya! hahah!
Pagi raya ak dimulakan dgn makan beramai2 seisi keluarga. Sebelum org dtg, baik kita taram sume makanan!!! Hahhahah!! Disebabkan itu, raya pertama soto dan rendang Mummy habis tak ada sisa!!! Setelah itu, baru sesi bermaaf-maafan dimulakan (Tradisi).
Sesi bermaaf-maafan (Tradisi)
Muka Gembira lepas makan!! Hahah!!
Haaaaa……makanan dah tak ada!!! Kita lari ke rumah Tok Ndak!!! Yay!! Pastu, dgn tak tahu malunya, buat kecoh dpn umah Tok Ndak, posing sana…posing sini…hahah!
Posing Raya!!
Kegembiraan di pagi Raya
Edisi raya diteruskan lagi ke rumah Mak Su….pastu ptgnya kami ke rumah Pak Ndak dan sambung lagi ke rumah mertua ibu saudaraku Mami. Malamnya, masing2 dah pancit. Balik umah tok, ak pun sempat makan soto 2nd round, dan terus tdo lah….
p/s: Esok raya Ke-2, Mertua-to-be nk dtg beraya. Raya ke-2, beraya dgn 'Si Tomey' pula….hehee…

Raya KEDUA

Ak bgn awal weh…gelabah nk siapkan apa yang patut…maklumlah mertua nak dtg nie!!! Oleh kerana Soto dan Rendang Mummy dah habis, Tok merancang hidangkan nasi tengah hari. Ok lah tue, bersesuaian lah dgn time. 

Mertua-to-be ak pun dtg bersama 'Si Tomey' dan Umi ku berbual2 dgn mereka. Ak tlg2 apa yg patut. Pastu, ak ikut mertua-to-be dan 'Si Tomey' beraya kerumahnya di Kulim sebelum ak dan 'Si Tomey' beraya bersama.
Tahun ni tempah baju sama...
Raya KETIGA

Patutnya Mummy dan Along beserta Danial & Haikal merancang balik bersama menaiki perdana hari ni .Tapi Mummy tukar plan nk balik raya ke-4 pula. Maka dgn terkejut beruknya, mummy insist nk beraya ke rumah 'Si Tomey'. 

Kebetulan, mertua-to-be ak pula berada di Sg Dua, Penang (umah Tok 'Si Tomey). Maka, berangkatlah kami ke Sg. Dua dgn 'Si Tomey'. Mertua-to-be ak masakkan Mee Kuah kegemaran 'Si Tomey' yg sgt sodap!!! (Tambah 2 kali ak tuh…) dan juga Laksa Penang! Mantap!
Selesai makan, kami beriadah bersama2…hahhahahahha!!!
p/s: Thanks to 'Si Tomey' for the wonderful evening!!

Raya seterusnya tidak begitu teruja coz masing2 dah pakat pulang bekerja. Mummy, along, Uder, Danial & Haikal dah tak da. Rasa kekurangan disitu. Tapi ak tak sabar tunggu raya ke-9!! Ishk…ada apa dgn raya ke-9?? Nanti ak cerita lain ok!!!

p/s: Selamat mengira duit raya!!!
www.tips-fb.com

Monday, September 6, 2010

Beli Dan Belah!

Melodrama of aisyah ar at 11:43 PM 3 VVIP Readers Links to this post
Sesak!!! Sangat sesak!! Parking FULL HOUSE!! Cashier tambah counter!! Kna beratur ujung pintu ke pintu!! Dasyat!!! Memang dasyat!!! Sejak bila pula ak nk beli air Cool Blog kna beratur nie!!!! Tidaaakkk!!!

Kamu faham tak ak tersentap!! Hahahha!!!
Yaaaaa….Suasana raya amat terasa ketika ini ya tuan puan! Cubalah lihat tu, munachi pun sibuk juga mahu beraya!! Ah ling sibuk pilih cheongsam murah. Kak jijah kita pun sama kalut!! Ye lah!! 1 malaysia la katakan!!

Tapi tu lah…..memang niat di hati hendak cari Kebaya Nyonya…sumpah ak usaha cari yang paling cantik dan tidak terlalu D*I*V*A…(Nnt Cik D*I*V*A kita bising sama ngan dia pula..) Tapi kan…tak ada yg chantek la….byk mmg byk…rambang mata ni nk pilih…tp yg berkenan dihati, tiada small size pula...ada tu, terlalu mahal lah pula (bazir ak labur utk kebaya nyonya semata..) pastu, kain pula tak cun...keras sgtlah..nipis sgtlah...haih..mcm2!!

Setelah puas bermesyuarat, kami decided beli baju kurung! Makanya pencarian bertukar ke baju kurung yang VOUGE gtue!!! Amik kau nyah!! Hahhaa!! Setelah hari2 melawat Angsana tue…sampai makcik2 yang menjual kat situ pun dah blh kenal muka ak nie ha..Akhirnya jumpa juga ak baju yg berkenan di hati neh!! Hahhhahaa!!!
Gambar sampingan...haha!!
Ak decided amik baju warna putih..Sangat canthek ok (ak bermonolog)….ak sgt suke…tu pun lepas puas main cak-cak ngan akak yg jual baju tu minta turunkan price…hahahha!!! THE BEST!!
Muka Kenyang pas Buka Pose...
Puas BELI….ak pun BELAH lah….hahah!! Abuya ajak main bowling!! Yoish!! I loike!! Tapi apa punya nasib arr…asyik masuk longkang aja koje nya….penat nyah!!! Sempat jugalah main 2 game = 20 round! Lepas gian…yup!! Yup!!
We Love Bowling
Ingat nk show off baju raya baru tue (Poyo!! Tlg..ak mula poyo..) hahhaha!! Tapi…nnt tak surprise lah…tunggu entry raya lah..ait!
Free Signature Generator
www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal