Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Wednesday, November 24, 2010

Perlukah Tunang?

Melodrama of aisyah ar at 1:39 AM
Ishk…..perempuan mana yg sanggup menolak cincin emas belah rotan untuk tunang kan…kan…(klu putus, pajak gadai ada..) haaaaaa….nganga tak faham!!! Hahhaha!!! Maksud aku, bila cakap bab tunang, kaum lelaki menganga, kaum pompuan tersengeh!! Yaaaayyy!! Dapat cincin sejibik..ye tak…hmmm..haaa..yelah..yelah…

Tapi, persoalannya, perlu kah pertunangan tu?????

Kalau menurut aku lah, aku tak suka tunang2 ni. Aku lebih suka akad nikah terus. Senang, sarung satu cincin je, cincin nikah!!! Cincin berlian yang besau beriban tuh!!!! (botak bakal suami aku yer…). Ye lah, skang ni ada cincin pun dah 3 kali hilang…inikan pula dua cincin sekali. Habis..habis…

Apasal ak bebel pasal cincin nie..nmpak sgt mata tu, mata sepet….hahhah!!! lari topic…

Dari bacaan aku, tempoh tunang bergantung pada 'uruf/adat. tapi kalau tanya Abuya, jawabnyer, hari ni tunang, esok nikah. Tak pun, paling lambat kak, abuya bg awak tunang 3 bulan jer!! 

Tujuan tunang ni adalah sebagai persiapan pada bakal isteri dan bakal suami sebelum menjejakkan kaki ke alam rumah tangga nnt. Belajarlah apa yang patut! jangan asyik belek buku kamasutra 24jam sudey!! 

Tempoh tunang ni pun amat bagus bagi mereka yang jodoh ditentukan oleh keluarga, gunakanlah tempoh ni, untuk fikir masak2….biar sampai hangit pun tak pa. Tak salah!! Tak!! Jgn sampai ko yg hangit sudey…

Tapi, bagi mereka yg bermodal besar, hidup mesti grand punya moto, bolehlah buat majlis tunang besar-besaran!! Perempuan mana yg tak nak weh!!!! Ikutkan nafsu perempuan ni, mmg nak. Tapi fikirkan masa depan selepas tunang tu, hmmm…baik tak yah…jangan bazir!!!! Kata nak honeymoon kat oversea!!!!! Haa…baik kita skip tunang, terus majlis akad nikah yg ada bau2 grand gtue. Save budget demi beratkan tabung honeymoon!!!! yuuhuu…lallala~

Owh!!! Ni ada satu petikan aku jumpa, mintak pendapat kamu adakah ia benar….
Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan Itu dipanggil pinang. Bila perempuan (cukup syarak walaupun tanpa ibu bapa) menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut. Haram hukumnya bagi lelaki lain meminangnya.

Cth situasi:
Teruna: I nak jadikan u wife I lah…sudi tak??
Gadis: I sudi…..I do!!!

Hukum Fiqah SAH gadis tunangan Teruna! Haram baginya dipinang lelaki lain.

Kalau macam ni, aku nk kena flashback balik zaman p.ramlee aku tuuh!!! Kamu!!!! Ntah, ko dah ada byk tunang per…..haaaaaa…..
Free Signature Generator
www.tips-fb.com

12 VVIP Readers on "Perlukah Tunang?"

mira ellyna on November 24, 2010 at 3:51 AM said...[Reply to comment]

memang haram kalau DIA orang yang meminang dan menerima pinangan tu mengetahui akan hukum itu,

sebab walaupun tanpa persetujuan ibu bapa ia tetap sah di sisi islam sebagai bertunang.

kalau orang yang tak tau saja saja main2 kate nak jadi isteri or ta. ta salah sekiranya orang lain pula meminangnya kerana ia tidak tahu.

ia akan menjadi HARAM. sekiranya si lelaki dan si wanita mengetahui hukum pinang atau betunang itu.
paham?

hehehe panjang2 lak..

tak caya cepat2 amek kursus kawen.
kat sane mcm2 leh dengar syok2 tau kursus kawen. cume bosan tang harta la hahaha. ;)

wan muhamad on November 24, 2010 at 4:26 AM said...[Reply to comment]

saya pernah terbaca bertunang itu ada beberapa kategori, emm bagus juga tunang tapi sementara untuk kahwin, jangan pula bertunang sampai 5 thn bru nak kahwin. lg satu buku kamasutra? ish2 ish..

Faarihin on November 24, 2010 at 9:14 AM said...[Reply to comment]

oho gitu..

secara tak langsung dah terus jadi tunang lah bila dah ungkapkan ayat tu yer..

kalo cam tu memang tak yah lah uat kenduri tunang tu..

tapi skang pelik..

kenduri tunang cam kenduri kahwin la pula..

Siti Fatimah A. Razak on November 24, 2010 at 10:41 AM said...[Reply to comment]

oh??? gitu ker???? hmmm... baru tahu. maknanya, betul lah style barat tuh heakk?????

Whoopz on November 24, 2010 at 3:38 PM said...[Reply to comment]

Bertunang skrg kena siap pelamin bagai.. Gwa rasa elok skip je tunang2 ni..

Aisyah AR on November 24, 2010 at 11:03 PM said...[Reply to comment]

@mira ellyna
Fuuuhhh!! lega hati dgr...nmpk lepas ni kna jaga2 ya...huhuu...sebab dah tahu..huhuu...

thanks yang for sharing!!!! sygggg lebih!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 11:04 PM said...[Reply to comment]

@wan muhamad
heheeee..betul..nnt tunang 5 bulan, drag jadi 10 bulan pastu setahun..last2 tak kawin...haaaaa sudah!! hhaha!!

eheee..kamasutra...kesukaan ramai kan....kan...ngaku cepat!!! ahhaha!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 11:06 PM said...[Reply to comment]

@Faarihin
Betuuull yank...tunang ajer dah cecah 10 hibu!!!! majlis jgn cter la....siap mini pelain bagai...huhu....grand...grand...huhu...padahal simple jer kan...lafas dan setuju...huhu...

Aisyah AR on November 24, 2010 at 11:07 PM said...[Reply to comment]

@Siti Fatimah A. Razak
yup!!!! style barat tu dah betul dah tue....kita ajer yg tak tau...ghee~~

Aisyah AR on November 24, 2010 at 11:08 PM said...[Reply to comment]

@Whoopz
betul!!! pelamin utk tunang kita panggil mini pelamin...just nioce muat2 utk sorg ajer...modal gak tuh..hahhaha!!

skip jer kan..sonang!!

aLya on November 25, 2010 at 12:13 AM said...[Reply to comment]

nk bertunang ugak..!!! hahaha
*gatal jek bunyi..ngeee

Aisyah AR on November 26, 2010 at 7:23 PM said...[Reply to comment]

@aLya
hahhahhahah!!!! boleh2...aloloo...hahaha!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal