Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Monday, November 22, 2010

Trick Cuci Muka Elak Jerawat

Melodrama of aisyah ar at 12:39 PM
Pernah tak kamu terfikir, kenapa ya walaupun kamu dah pakai pencuci muka paling baik pun, still naik jerawat juga? Jerawat batu plak tue!!! Pernah? Macam aku lah, nak kata aku ada masalah jerawat yang serius tu tak lah, tapi sekali tumbuh besau juga…leceh..leceh…walaupun aku dah tempek Neutrogena dan SKII bagai.

Sebabnya ialah, cara cuci tu mesti umph ma. Kalau kamu cuci muka, tapi pencuci muka itu sendiri tak dapat nk masuk hingga ke dalam, mcm mn nk bersih…Kalau kamu free, meh cuba cara aku cuci muka semenjak dua menjak nie. Boleh dikatakan hasilnya amat memuaskan hati yang tidak pernah nak puas ni.

Cara ni, ak amalkan setiap kali nak masuk tidur. (Nak buat tiap kali mandi, jenuhlah…)
Cara cuci muka elak Jerawat dan Minyak

1.Mula2 tanggalkan semua make-up yang ada dengan make-up remover.

2.Pastu, bilas muka dengan air biasa. Bayangkan kita cuma nak clearkan permukaan muka je.

3.Amik air suam, bilas muka beberapa kali. Tujuannya untuk membuka liang2 pori supaya mudah untuk dicuci. (Bila panas, liang pori mengembang).

4.Amik pencuci muka (ak guna Neutrogena aje) dan cuci muka. Urutan mesti lembut ya, bukan tekan bagai. Kalau nak cepat kedut, buatlah. Huhuu…bayangkan muka kita ada perasaan. Kalau korang berlembut dgn dia, dia sayang kamu lebih. Bila kulit muka kita heppy, kita pun happy. Betul tak….? Hmmm… (psycho, tp benar!!). Cuci cuma gunakan 3 jari sahaja dalam urutan bulatan ikut putaran jam. Mulakan dari dagu dan keatas. Fokus pada T zone (Hidung dan dahi).

5.Dah puas mencuci (2 minit plg baik), bilas lagi dengan air suam agar semua kotoran tu, keluar dari liang pori. Amin!! Fokus di bahagian hidung, dagu, dan dahi (T zone).

6.Setelah itu, amik air ais dan bilas muka beberapa kali. Bayangkan, liang pori kamu yang tadinya terbuka kini tertutup rapat! (Bila sejuk, liang pori mengecut). Memang lepas tu, muka jadi sejuk keding!! Macam baru keluar dari peti ais. Tapi hasilnya, muka rasa lebih lembut dan segar!!!!

Esok pagi kamu bangun kamu rasa muka kamu. No more oily skin, no more dull skin. Only a healthy, happy dan fresh skin!

Amaran:
-Ketika mencuci muka, jangan berlebihan pula. jangan sental muka tu selama sejam. Tak da maknanya, malah akan menyebabkan muka cepat kering.

-Jangan amalkan tidur dengan kulit yang bermake-up. Alamatnya, kulit cepat kedut dan kusam.

-Pastikan air suam tidak terlalu panas ya. Mesti bilas dengan air sejuk. Baru rapat je liang pori tu.

Aku bukan pakar, cuma sedikit ilmu ingin dikongsi. harap dapat membantu. jika ada salah dan silap, harap diperbetulkan ya. 

SELAMAT MENCUBA!
Free Signature Generator
www.tips-fb.com

22 VVIP Readers on "Trick Cuci Muka Elak Jerawat"

Siti Fatimah A. Razak on November 22, 2010 at 1:21 PM said...[Reply to comment]

huhuhuhu mak suka yang part nak tido kna cuci muka dulu tuh. :P

Marya Hana . on November 22, 2010 at 1:25 PM said...[Reply to comment]

tips ni memang betol, cz i pon selalu amalkan.. :)

as eleyana on November 22, 2010 at 2:10 PM said...[Reply to comment]

menarik tp remeh gak kan.. semggu skalik boleh la.. n dulu ada my fren kulit cantik, semggu 2,3x cuci muka dgn air mineral.. haha.. hasilnya mmg muka dia xde jerawat!!

BicaraOh!siCinta.. on November 22, 2010 at 3:15 PM said...[Reply to comment]

hye =)..nice tipss. sungguh cantek blog anda..ehe..salam kenal yah=)

I n n z on November 22, 2010 at 4:26 PM said...[Reply to comment]

huhu . tengkiu ;D

ct kamila on November 22, 2010 at 5:46 PM said...[Reply to comment]

gud info..nice one!

hehe

Shahiran on November 22, 2010 at 11:23 PM said...[Reply to comment]

Hmm.. kne tukar paip yang ada merah biru tu la gamaknya camni. hmm...

Betta sp on November 22, 2010 at 11:46 PM said...[Reply to comment]

thanks for sharing, never know that

virulent lolita tan benihime on November 23, 2010 at 1:31 AM said...[Reply to comment]

best ;p

Mata Hati on November 23, 2010 at 2:22 AM said...[Reply to comment]

selalu basuh muka dgn air sejuk jer sbb kat bilik mandi tak der pemanas air :)

Kenzo on November 23, 2010 at 5:27 AM said...[Reply to comment]

eh lelaki pun boleh ke? hahah

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:42 AM said...[Reply to comment]

@Siti Fatimah A. Razak
HAHHAHA!! mak sukey....anak lagi giat ngangguk..ngangguk setuju!!!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:43 AM said...[Reply to comment]

@Marya Hana
Thanks Marya share.....kita amal sesama yok!!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:44 AM said...[Reply to comment]

@as eleyana
Nak cantik mmg leceh yank...huhuu..tp berbaloi..baloi...huhu....usaha..usaha itu penting!! di..si...plin!! hahha!!

wah!! air mineral!! ada juga my chinese frend gne mineral..huhu..hmm...nak try arr.. thanks sharing...sayang lebih!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:45 AM said...[Reply to comment]

@BicaraOh!siCinta
Ur welcome!!! heheee....salam kenal...heppy blogging ya!!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:45 AM said...[Reply to comment]

@ I n n z
Ur welcome dear...

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:47 AM said...[Reply to comment]

@ct kamila
Thanks kamilla....nnt cubalah ya...mn tahu blh kongsi results!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:48 AM said...[Reply to comment]

@Shahiran
hahahhah!! apa salahnya....blh digunakan utk mandi time sejuk2...haaa....tak bazir...tak...huhu..

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:49 AM said...[Reply to comment]

@Betta sp
ur welcome dear....sharing is sexy ya know!! hahahha!!

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:50 AM said...[Reply to comment]

@virulent lolita tan benihime
aiiittt!! try it ya..

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:51 AM said...[Reply to comment]

@Mata Hati
Air sejuk pun ok...tp klu kna time kulit muka mogok, boleh try cara ni..ya..huhu..mana2 praktikal..

Aisyah AR on November 24, 2010 at 1:52 AM said...[Reply to comment]

@Kenzo
yup definitely...as long as u do have a skin...hahhahah!!! try it ok!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal