Lady Aisyah AR

Banner Yoishme Photobucket
Protected by Copyscape Web Copyright Protection

::People Who Appreciates Me::

If you're bored, play me!
 Rita Ora - How We Do .mp3
Found at bee mp3 search engine

Monday, December 13, 2010

Tips Tambah Follower/Readers

Melodrama of aisyah ar at 1:06 AM
Ada apa dengan follower? Kenapa kamu nak tambah bilangan follower? Untuk apa dan sebab apa??

Pertama sekali kamu kena ingat. Bilangan follower sesebuah blog itu, tidak melambangkan bahawa blog itu Gah ataupun famous. Kehebatan sesebuah blog itu terletak pada banyak perkara. Popularity itu terlalu subjektif. Kamu harus pandai mencorakkannya.

Tapi kali ni aku bukan nak bebel pasal hal tue, tapi aku nak kongsi cara untuk tambah bilangan follower yang aku amalkan.

1. Update blog
Kamu jangan terlalu ‘berahi’ untuk tambah follower sampaikan kamu lupa asas yang paling utama. Pada aku, dgn cara kamu update blog, kamu dah panggil reader2 lain untuk dtg. Tak kanlah dalam 10 yang datang baca tu, tak da satu pun yang follow. MUSTAHIL. Melainkan kamu update begini:
“Hari ni, tempat aku sgt panas ok. Habis basah ketiak aku. Oklah, aku nk pergi Library, nak cari Air-cond…”
Memang kna caci jer lah. Sumpah aku tak masuk dah blog yang mcm ni!! Apa kau ingat ini Twitter?!!! Kau pikir kau tu Hanis Zalikha? Even Hanis Zalikha pun buat entry yg panjang lebar tau!! Grrrrr….

2. Blogwalking
Mana2 bloggers, kalau kamu tanya mereka PASTI akan setuju bahawa blog walking (BW) ni adalah sgt penting! Kalau tak, tak kan wujud ‘Blog Larian’, software ‘AutoBlogWalking’ dan lain2. So, rajin2kan diri untuk berBW! Ada banyak cara untuk utk kamu BW smbil tambah bilangan follower ni. Kamu amalkan 3 perkara ini.
a) Tinggalkan jejak di shoutbox – supaya senang mereka jejak kamu semula
b) Berikan comment berkaitan entry yang kamu baca- supaya kamu mendapat perhatian mereka.
c) Follow blog mereka – supaya mereka rela hati follow kamu dan bukan secara paksa rela.
Selain kamu dapat follower, kamu juga dapat pengunjung tetap.

3. Anjurkan contest!
Minta mereka jadi Follower kamu sbg salah satu syarat penyertaan. Tapi ingat, jangan sampai memaksa. Jangan pula kamu kata:
“WAJIB follow blog saya untuk join contest ni. Nanti saya check!!!” sebaliknya tulis begini..
“Bagi mendapatkan updated terbaru ttg contest ini, silalah follow blog saya”
Orang pun boleh fikir rasionalnya disitu. Tapi, jangan pula bila habis contest, kamu stop following! Tak ikhlas namanya tu. Kamu buat orang mcm tue, nnt org buat kamu balik. Kamu juga yang rugi.

Kamu pula, bila anjurkan sesuatu contest tue, biarlah ikhlas. Jangan hanya nak kejar follower ramai, kamu buat cincai2. Orang lain tgk pun hilang minat nak join contest. Kamu kena kreatif. Belajar untuk jadi kreatif! Jadikan bloggers2 yang dah berjaya seperti Ben Ashaari sebagai panduan. Beliau penuh dengan idea.

4. Suasana blog kamu.
Kekemasan blog kamu itu sgt penting. Pastikan segalanya mudah dibaca dan mudah difahami. Jangan semakkan blog dengan pelbagai widget selagi ada. Ambil mana yg kamu rasa perlu. Pastikan blog kamu tak berat. Sebab, blog yg berat akan menyumbang kpd penurunan pengunjung/visitor. Kalau visitor kita kurang, probability untuk dapat follower adalah teramat tipis! Jika kamu sediakan ruangan iklan, pastikan iklan kamu berada dlm keadaan yang tersusun dan kemas.

Aku rasa cukup 4 perkara ni kamu amalkan, insyaallah akan ramai yang suka akmu dan follow kamu dengan rela hati. Kita jangan bandingkan dirib kita dgn bloggers yang sememang seorang public figure ataupun pernah menjadi public figure. That’s totally a different story.

Kita jangan terlalu mengharapkan tuah dibadan, kelak kecewa akhirnya. Mulakan dengan usaha,akhirinya juga dgn usaha. Secara jujurnya, bila aku tengok bilangan follower diblog aku semakin hari semakin bertambah, aku sendiri jadi semakin bersemangat. Aku happy! Kerana ada juga insane yang pandang blog tak seberapa aku ni. Jauh disudut hati, aku tahu mereka hargai kewujudan blog aku ni. Sebab itulah, bagi sesiapa yang meninggalkan jejak di blog aku ni, aku pasti akan follow tanpa byk soal dgn rela hati.

Pada kamu yang kini miliki follower beriban2, jangan pula lupa diri. Kamu bukan siapa2 kalau bukan kerana follower2 kamu juga. Oleh itu, tak salah bukan kita hargai usaha mereka. Bukankah saling support each other jauh lebih baik dari berlagak sombong!
Renung-renungkan.

p/s: Aku bercakap atas dasar pengalaman sendiri. Tiada niat utk bermegah apatah lagi mengutuk sesiapa. Jika ada salah dan silap, harap diperbetulkan. Aku juga masih dalam proses belajar. Cuma sedikit ilmu aku kongsikan bersama.

Salam bloggers!!
www.tips-fb.com

62 VVIP Readers on "Tips Tambah Follower/Readers"

Shaofie on December 13, 2010 at 1:13 AM said...[Reply to comment]

jemput ke blog yea cik aisyah. silalah ambil award di blog.

http://shaofie.blogspot.com/2010/12/anda-follower-memang-terbaik-lah.html

areteacar on December 13, 2010 at 1:17 AM said...[Reply to comment]

thank u aisyah! btol2.. ^__^

[ m I e h A ] on December 13, 2010 at 1:18 AM said...[Reply to comment]

sist.. really love ur tips.. mohon share boleh? hehe~ utk tatapan semua.. and kindly need ur vote on 362 tommorow.. :)
have a blast ..

Syed Hilmi Syed Yahya on December 13, 2010 at 1:20 AM said...[Reply to comment]

waa,,,good information lgi,,,bagus ar follows Aisyah....coz penuh ngn information...rugi sape x follow...thankz....nnt nk try sume tips 2,,,insyaallah berjaye kt sy,,,,jom sume follows Aisyah...!!! hehe

Amiey White on December 13, 2010 at 1:35 AM said...[Reply to comment]

Yup ! betul2 lagi 1 kadang2 sakit hati mula2 nak in ada yg wat welcome tu - ayat baik xpe - ayat kurang ajar "tak suka jangan masuk" amiey terkena - perit hati :(

pastu jangan harap nak pg da.

rossoneri on December 13, 2010 at 1:46 AM said...[Reply to comment]

yup yup..
suka tengok kaler kamu highlight kan ayat tuh...comel

Lyaa Suriany on December 13, 2010 at 2:45 AM said...[Reply to comment]

sha,

good job
sharing is caring kan
hehe

Luqman Din on December 13, 2010 at 3:19 AM said...[Reply to comment]

tulisan yang sedap dibaca... bagus info yang diberikan.. thanx sis :)

(baru terjumpa blog ini. dan terus berkenan untuk follow.. hahaha XD)

dak kcique on December 13, 2010 at 3:34 AM said...[Reply to comment]

hurrrmmm... thank u for the info. sy masih baru lagi. nak pilih layout pon terkial-kial.. tp sy dah follow awk laju2.. teheheee

nice blog! :)

akmalhilmi on December 13, 2010 at 3:48 AM said...[Reply to comment]

good job
sharing is kongsi :)

kay yea on December 13, 2010 at 3:56 AM said...[Reply to comment]

huhu..maseh2 kerana berkongsi~ ;)

AISHA SAAD on December 13, 2010 at 4:32 AM said...[Reply to comment]

kahkahkah!
kelakar laa tang part yang folo belog saya nnti says check!

aku gelak sorng2 kot.. dah 4.30am lak tuh. adoiii! HAHAHAHAHA.

era_zierah on December 13, 2010 at 4:55 AM said...[Reply to comment]

tips2 yg best...;)suda folo kamoo...
;)

Mr. TN_SkY on December 13, 2010 at 4:59 AM said...[Reply to comment]

ahaha..nice entry..thanks cOz infO..=_=

iena farina on December 13, 2010 at 10:59 AM said...[Reply to comment]

salam...bgs lah info nie sy suke :)

ARJUNA.Inc on December 13, 2010 at 12:23 PM said...[Reply to comment]

caya lah..i like..i like this info..hehe

ARJUNA.Inc on December 13, 2010 at 12:24 PM said...[Reply to comment]

salam..caya lar..i like..i like this info so much..hehe

Cz Aina on December 13, 2010 at 6:55 PM said...[Reply to comment]

nice tips..
harap dpt gunakan bersama...

iqa yahya on December 14, 2010 at 1:03 AM said...[Reply to comment]

thanx sis! I really love those tips :D and tq juga cz suda follow saye

KimiCnoL on December 14, 2010 at 2:46 AM said...[Reply to comment]

yang penting blog ringan..senang la owang nak datang..hehe

JOM UNDI SAYA =)
"1.Pilihan 9 No346"

Db Cooper on December 14, 2010 at 3:12 AM said...[Reply to comment]

skali imbas, ayat2 nie memang terselah bakat berpolitik.. hee... keep it up

Eryati on December 14, 2010 at 2:25 PM said...[Reply to comment]

info yg bagus...suka baca entri ni

siti faridah harun (nama penuh tu) on December 15, 2010 at 10:04 AM said...[Reply to comment]

banyak blog yang cerita benda yang menggedik kot ,, adeh ~ xde hati nak singgah ...

siti faridah harun (nama penuh tu) on December 15, 2010 at 10:08 AM said...[Reply to comment]

banyak blog yang cerita benda yang menggedik kot ,, adeh ~ xde hati nak singgah ...

miez areyou on December 15, 2010 at 5:15 PM said...[Reply to comment]

tips yang bagus! urmm ..cne nk ping kat geng blogger tue ek? ajarin ..hehe =) i follow yoU toO!

Pekji on December 16, 2010 at 12:17 AM said...[Reply to comment]

cool and good tips..

Sophia Rani on December 17, 2010 at 6:19 PM said...[Reply to comment]

good info n i setuju dgn pendapat yg last2 tu.. :)

alkisah69 on December 18, 2010 at 3:48 AM said...[Reply to comment]

layan betoi info nie tq

ikangelama on December 18, 2010 at 1:57 PM said...[Reply to comment]

hehe betol jugak..tu yg aku pelik tu asal lah xde follower kt blog aku..last2 aku sendiri yg jd follower blog yg aku wat haha

shahjiehan on December 19, 2010 at 11:05 PM said...[Reply to comment]

tQ so much~!!

the unknown on December 19, 2010 at 11:16 PM said...[Reply to comment]

seriously aisyah, i think u missed out the most important tip.

5. you gotta be cute or gorgeous

coz honestly, i think most of em who ar following u, are doin' so because u're cute.

Fxysche Nas on December 19, 2010 at 11:52 PM said...[Reply to comment]

sgt sgt sgt betol !
tips yg sgt bergune utk blogger baru mcm saye.
hihi
thanksss

Mohd Asyraf on December 20, 2010 at 8:21 PM said...[Reply to comment]

hehe..sy sokong pendpt anda... (^_*) ermm asyraf nk inform..blog lama asyraf der poblem..
http://coretankehidupanaku.blogspot.com/ nie link blog asyraf yg terbru...feel free to visit..hope u love it like u like d old one...hehe

Bella Enveeus on December 20, 2010 at 8:33 PM said...[Reply to comment]

Good tips sis.. Betul la tu.. :) Let's praktikkan perkara ni ya! :)

Nadhirah on December 21, 2010 at 11:46 AM said...[Reply to comment]

bagus. tips padat untuk blogger baru seperti saya. terima kasih.

EB on December 22, 2010 at 11:02 AM said...[Reply to comment]

Salam...
Good info and lovely blog..
I'm glad to BW here..
Nice to know you..

~cAhAyA kEmUL!aAn~ on December 22, 2010 at 5:28 PM said...[Reply to comment]

sgt stju dgn suasana blog 2..
rimas nk bje klau pnuh sgt blog 2..
hehehe
suke blogwalking tp jdik silent reader..
hehehehe

Aisyah AR on December 23, 2010 at 5:57 AM said...[Reply to comment]

@Shaofiewahahhaha!! dapat award!! tahnks Shaofie!! really appreciate it!!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:00 AM said...[Reply to comment]

@areteacarur welcome dear... =)

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:00 AM said...[Reply to comment]

@[ m I e h A ]sureee!! boleh!!! i don't mind!! sharing is sexy!! heheh...

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:01 AM said...[Reply to comment]

@Syed Hilmi Syed Yahyahahahhah!! mn ada...biasa2 ajer...thanks hilmi...for ur support!! i really appreciate it!!! siyesly!!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:02 AM said...[Reply to comment]

@Amiey Whitebetoooollllllll!!!! sgt betooollll!!! mari sesama kita elakkan ya...patutnya kita welcome readers dgn mesra alam...hahha!!thanks yunk!! ur da besH!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:03 AM said...[Reply to comment]

@rossonerihahahhaha!! thanks rossoneri...thanks sweet!! =)

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:04 AM said...[Reply to comment]

@Lyaa Surianyhehhe...aiitt!! sharing is caring...sharing is sexy too!! heheh..

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:05 AM said...[Reply to comment]

@Luqman Dinur welcome!!!! hehehe....most welcome!!! =)

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:05 AM said...[Reply to comment]

@dak kciquehahahaha!! sweet!! aiitt!! thanks yunk!! will follow you back!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:06 AM said...[Reply to comment]

@akmalhilmihahahhahha!! yea..you right....sharing is kongsi!! hahha!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:06 AM said...[Reply to comment]

@kay yeaaiitt!! sama2!!! heheh..hope it helps!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:07 AM said...[Reply to comment]

@AISHA SAADhahhaah!! gelak bgs utk jantung....psst..awek muda juga...heheee...

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:07 AM said...[Reply to comment]

@era_zierahaiit sankyu!! will follow you back!! ASAP!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:08 AM said...[Reply to comment]

@Mr. TN_SkYMOST WELCOME!!! =)

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:09 AM said...[Reply to comment]

@iena farinaW'salam...wah bgslah..harap dpt membantu!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:09 AM said...[Reply to comment]

@ARJUNA.Incur welcome... =)

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:09 AM said...[Reply to comment]

@Cz Ainaaiitt!! sharing is sexy ya'll!! hahah!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:10 AM said...[Reply to comment]

@iqa yahyaur welcome dear....heppy to share!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:10 AM said...[Reply to comment]

@KimiCnoLyup!! that absolutely right!!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:11 AM said...[Reply to comment]

@Db Cooperheheee...but i don't like politik ya'll...ghee~ aiiitt!! will keep it up!! thanks for the support!!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:12 AM said...[Reply to comment]

@Eryatiheheh...thanks dear...really appreciate it! =)

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:12 AM said...[Reply to comment]

@siti faridah harun (nama penuh tu)hahhaha..yup!! tak pun, ayat macam budak2 tak leh blah!! hahha!!!

Aisyah AR on December 23, 2010 at 6:14 AM said...[Reply to comment]

@miez areyouhuhuu..nk ping senang jer..daftar kat gengblogger.com pastu pergi home. dari situ kalau ada new entry dia akan suruh kita ping latest entry. so, make sure tiap entry tu di ping. sangat tidak praktikal pada yang selalu buat schedule entry/auto post. heheh...

mama hani on February 8, 2011 at 10:05 AM said...[Reply to comment]

tima kasih....sangatlah berguna....tqtqtq!!

Nurul Atika on February 18, 2011 at 2:12 AM said...[Reply to comment]

suke care kamo0.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

A GURLZ LIKE ME!! Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal